Dalarna

Dalarna

Dalarnas län er et fylke med svært mye å by på! Regionen frister blant annet med håndmalte trehester, velregisserte nasjonalparker, spennende kulturhistorie, lavmælte byer og bedårende småsteder i Falurødt.
Tällberg
Typisk for Dalarna er de små idylliske stedene. Mange av dem er lokalisert rundt innsjøen Siljan. Og knapt noe sted er mer idyllisk enn Tällberg, med sine 250 innbyggere og åtte hotell. Som det heter på nettstedet tallbergsby.se: Å besøke Dalarna uten å besøke Tällberg, er som å være i et bryllup uten å se bruden.
Stadig flere bobilturister oppdager dette vakre, lille stedet i Leksand kommune. Du er der noen girskift etter å ha svingt av fra hovedveien (70) omtrent midtveis mellom Rättvik og Leksand.



Det var faktisk turistnæringen selv som «oppdaget» Tällberg. I løpet av noen tiår ble stedet forandret fra et jordbruksområde til et feriested og turistmål. Spesielt? Tja; man finner paralleller innen reiselivet. Mange av våre flotteste campingplasser har en gang vært bondegårder. Og fraflyttede fiskevær (ta for eksempel Nyksund i Vesterålen) har blitt omgjort til turistfavoritter.
I Tällberg finner man trivelige trehus og vakre hager. Og her finnes minst én romslig parkeringsplass der bobilen kan hensettes, før man tar bena fatt, for eksempel i retning en kafé, restaurant eller en av de mange små butikkene med kos, klær og krimskrams.




Fika i Tällberg
Selv velger vi å «fika» utendørs hos Bagarstugans Gårdscafé Klockargården. «Kaffe uten kaker, er som kjærlighet uten kyss», heter det der. Vi følger gladelig oppfordringen!
Der sitter vi i solvarmen, blåser litt i kaffekoppen og titter forventningsfullt på bakverket. Rundt oss rusler folk med lav puls og smil; sågar kanskje også i shoppingmodus, til tross for at man her er så langt fra pulserende kjøpesenterliv man kan komme.
Slikt kan smitte! Min bedre halvdel blar opp og kjøper et flott saueskinn etterpå. Det koster, men det er kvalitet. Ingen kunne jo forutse at hunden vår skulle legge sin elsk på skinnet, og mer eller mindre bruke det som «meditasjonsmatte» hjemme i Nittedal.
Vil man gå av seg noen kilokalorier, eller dra på seg litt sultfølelse før inntaket av velduftende bakverk, finnes det flere merkede stier i området. Og vil man overnatte, kan vi anbefale Tällberg camping, som ligger lunt og fint til ved Siljan. God fornøyelse!

Video: Julestemning i Dalarna
Vakker natur

Dalarna har vakker og variert natur, med mye å tilby den som er glad i aktiviteter, sommer som vinter. Ikke minst er det et utall merkede stier her, til mer eller mindre kjente mål. Ett eksempel er turen til den spektakulære Nupeskärsfossen. For de som vil gå turer med overnattinger underveis, finnes for eksempel Siljansleden, som i alt er 340 kilometer lang. Som langs Finnskogsleden kan man selvsagt ha stor glede av å gå utvalgte etapper tur-retur.

Falun

Byen Falun fant vi ikke spesielt spennende, og hovedmålet Dalarnas museum var stengt. Men Falu Gruva leverer!
Det var i 2001 at området rundt Falun og Stora Kopparberget fikk verdensarvstatus av UNESCO. På 1600-tallet var gruvene her Sveriges største og mest moderne arbeidsplass, og 70 prosent av Europas kopperproduksjon kom herfra.
Vi kjører inn den fine inngangsportalen, og finner snart både dagsparkering og stedets egen bobilplass. Vi dukker opp etter at bygningene er stengt, men det er fortsatt mye spennende å se utendørs.




Mat må man ha, og flaks er det vel for oss at den gamle Gruvstugan nå er bygget om til pizzarestaurant. På oversiden av det dype dagbruddet hvisker en lokal frøken til oss at her finnes byens beste pizza. Vi er ikke vanskelige å be!
Utsikten er formidabel. Vi skuer over det dype dagbruddet, og videre over mot Faluns velkjente hoppbakker.


En hilsen mot sykehuset
Litt bortenfor pizzarestauranten ser vi et skilt med en oppmuntrende melding. Turister oppfordres til å stille seg opp og vinke. I pasienthotellet i åttende etasje på byens sykehus er nemlig en kikkert rettet direkte mot skiltet. Kanskje står en pasient eller pårørende og titter gjennom den akkurat nå. Korona-relatert? Nei, skiltet kom opp allerede i 1990.

Carl Larsson

Dalarna har bidratt med mange store kunstnere. Som maleren og skulptøren Anders Zorn (1860-1920). Zorngården fikk vi ikke med oss denne gangen, men vi skal dit senere.
Derimot dro vi til et annen kunsters gamle hjem – Carl Larsson-gården i Sundborn. I seg selv et utrolig vakkert småsted, med vakre trebygninger i falurødt.

Carl Larsson (1853-1919) er en av Sveriges mest skattede kunstnere gjennom alle tider. Hans varme og fargerike akvarellbilder, gjerne med hans egen store familie som modeller (han giftet seg med kunstneren Karin Larsson, og de fikk åtte barn), er verdensberømte.


Carl Larsson-gården byr på guidet tur og butikk. Og bare få skritt unna finnes andre severdigheter, som for eksempel Stora Hyttnäs Museum med sin nydelige hage, og Galleri Kvarnen.
Ta turen en finværsdag, og sett av noen timer. Det finnes en stor parkeringsplass noen minutters gangavstand unna. Du vil ikke angre!


Dalahesten

Selvsagt kan man ikke reise til Dalarna uten å oppleve nasjonalsymbolet dalahesten! Mange steder kan man beskue og kjøpe denne stiliserte håndmalte trehesten (vi har også sett dalagris og dalahøner). Men vil du også se hvordan den lages, er det ett sted som gjelder: Nusnäs ved innsjøen Silja.
Her finner vi ikke bare en diger bobilparkering, men også de to store nabo-butikkene Grannas A. Olssons Hemsløjd og Nils Olsson Dalahester.



Drypp fra Dalarna
Dalhalla
Dalhalla er navnet på et gammelt kalkbrudd som er bygget om til en av Europas mest imponerende konsertarenaer. Akustikken er fantastisk. Det fikk vi bekreftet i slutten av juli 2022, på Ulf Lundell-konsert. Arenaen ligger ikke langt fra tettstedet Rättvik, og har sin egen bobilparkering.





Fricamping og leirplasser
Sverige har også sin Allemannsrett, så fricamping er alltids en mulighet. Vi har fricampet i Dalarna, og vi har overnattet på campingplasser, noe vi gjerne gjør siden vi nesten aldri reiser i juli.

Men i Dalarna har vi også funnet noe midt i mellom. Lägerplats! Fine og lavt prisede plasser, der det neppe er andre fasiliteter enn en utedo. Disse er opprettet fordi dyreliv langs utsatte vassdrag må beskyttes, og fricamping er som regel forbudt i området.

