Finnskogen

For oss som bor på Østlandet, er det aldri langt til Finnskogen. Likevel vil vi påstå at dette er et relativt ukjent paradis for turglade bobilfolk. For mange er nok Finnskogen bare noen mytiske dype skoger på grensen mot Sverige – et sted for elg, bjørn, ulv, jegere og smuglere.

Helt feil! Finnskogen er et område med et stort antall merkede vandringsruter. Et område med mange fricamping-muligheter, og flott natur der skog og åser brytes opp av vakre innsjøer, elver og tjern.

Kulturhistorie

Finnskogen er også et område stint av spennende kulturhistorie. Navnet kommer jo nettopp av at finner innvandret hit på 1500- og 1600-tallet.

De søkte til skogene for å drive såkalt svedjebruk. Skog ble hugget ned ett år, tørket og brent det neste, og så ble korn sådd i asken mens den fortsatt var så varm at man bare såvidt kunne gå på den. Tradisjonen varte frem til midten av 1800-tallet.

Ikke så rart at denne tiden fortsatt setter sitt preg på Finnskogen. Sporene finnes over alt. På Svullrya, for eksempel, ligger Finnetunet (Norsk Skogfinsk Muesum), som viser hvordan en skogfinsk gård kunne se ut.

Kongestoff

Reiser man til Finnskogen er det også mange andre spennende ting å få med seg. Imponerende Kongsvinger Festning er én av dem. Unike Gravberget kirke en annen.

Regionen er også proppfull av rojal historie fra tiden da vi var i union med Sverige. Nydelige Skinnarbøl – også kalt Grenseslottet – var for eksempel sommerslott for dronning Sofie. Og turen Dronningens utsikt er oppkalt etter henne.

Dronningens utsikt

På Sæterberget, ikke så langt fra Kongsvinger, kunne dronning Sofie se inn i sitt kjære Sverige. Nå kan du gjøre det samme.

Finnskogleden

Finnskogleden er 240 kilometer lang og går på begge sider av grensen. Velg deg en etappe, og parker bobilen i undervurderte Finnskogen.

Rosaløypa

Lett tur på Finnskogen? Prøv Rosaløypa. Da kan du også gjøre en innsats for brystkreft-saken.

Finnskogrunden – Austmarka

Med start i Austmarka på Finnskogen gikk vi en to mil lang og svært så flott sirkelformet tur til Møkeren, Varaldsjøen og tilbake.

Translate »