Finnskogleden

Finnskogleden
Finnskogleden

Finnskogleden

Finnskogleden er 240 kilometer lang og går på begge sider av grensen mellom Norge og Sverige. Med andre ord er ikke dette «en tur», men en led man må sette av et par uker til, om den skal gås i sin helhet. Neppe mange gjør det. Men mange velger seg ut en etappe, og legger i vei på gamle ferdselsveier mellom finnetorp.

Leden har hele tiden forbindelser til andre turstier, og vi valgte en dag å dra til Langneset/Kompasset ved Halsjøen, tett på svenskegrensen, og ikke så langt fra Gravberget med sin unike kirke.

Fricamping på Langneset

Langneset er en populær plass for bobiler, men da vi er der midt i uka i september 2020 er vi alene. Bildet under er tatt en helgedag i juni samme år – da var det fullt. Etter at vi har slått leir får vi i oss litt mat og drikke, og legger i vei på en skiltet sti vi visste ville føre inn på Finnskogleden.

Langneset - en populær fricamping-plass.
Populær plass for bobiler på Finnskogen.

I Vemork-heltens fotspor

Leden er stappfull av historie, og noe av den er rimeligvis relatert til krigen. Vi kommer ganske snart inn på sporet av Gunnerside/Vemork-helten Claus Helberg, som etter den vellykkede tungtvann-sabotasjen flyktet til Sverige over Haldammen. Og nettopp Haldammen setter vi kursen mot på Finnskogleden, før vi snur og går tilbake.

Helberg var, som noen sikkert husker, en turentusiast av dimensjoner, og jobbet i hele sitt yrkesaktive liv for Turistforeningen. Han var også dronning Sonjas faste turkamerat på mange vandringer. Og det var samme Helberg som kom opp med ideen om selvbetjente hytter i fjellet.

Skiltet forteller at Claus Helberg i 1941 flyktet til Sverige over Haldammen.
Skiltet forteller at Claus Helberg i 1941 flyktet til Sverige over Haldammen.

Translate »
Skroll til toppen