Fyrstasjoner

Bilde av Lindesnes fyr.
Bilde av Alnes fyr

Fyrstasjoner

Verdt et besøk fordi…Det finnes mange besøksfyr i Norge som egner seg godt som mål for bobilfolk. Flere fyr har dertil servering og utstillinger.TRYKK OPPE TIL HØYRE FOR STORT KART OG BEDRE OVERSIKT.
Nettsidevisitnorway.no/overnatting/fyr

På nettsiden til Norsk Fyrforening ligger det et kart med oversikt over norske fyrstasjoner. Kysten er formelig pepret med fyrlykter! Særlig fra indre Oslofjord til kysten av Trøndelag er det mange, men fyrtårn finner vi hele veien nordover og nordøstover til Bøkfjord kyststasjon ved Kirkenes.

I dag er det kun landets mest besøkte fyr – Lindesnes fyr – som er bemannet. Automatiseringen er så godt som fullført. Men det fine er at mange av disse fyrene egner seg svært godt som mål for oss bobilturister. De er såkalte besøksfyr!

Bok om fyrtårn

En som vet alt om dette, er Per Roger Lauritzen. For mange kjent som redaktør av NAFs Veibok. Lauritzen er særdeles bereist langs landeveier i Norge, og har begått bøker som «Norges beste omveier», «Norges beste bilturer», «Norges vakreste bilturer» og «Bucket List – 500 opplevelser i Norge». I sommer kommer bøkene «Langs norske veier – nordpå» og «Langs norske veier – vestpå».

Og Lauritzen har skrevet boken «Norske fyrstasjoner».

Bilde av forfatter Per Roger Lauritzen.
Per Roger Lauritzen med «Norske fyrstasjoner».

I boka presenteres samtlige 226 fyrstasjoner i Norge, med hovedvekt på de rundt 120 som tar i mot dagsbesøk eller har overnattingstilbud. Mange av besøksfyrene krever at man tar båt, men 65 av dem kan man kjøre helt inn til, eventuelt gå et siste stykke.

Vi skal ikke skryte på oss å ha rent ned dørstokkene til en haug besøksfyr, men noen har vi kjørt innom…

Lindesnes fyr

Bilde av Lindesnes fyr.

Lindesnes fyr, 1998. En storm feier toaletter, billetbod og souvenirsjappe på sjøen. Tyve år senere parkerer vi bybobilen på den store p-plassen ved landets eldste fyrstasjon. Løser billett i en automat i et moderne servicebygg av stein.

Vi er tidlig ute, men da vi forlater fyret et par timer senere, er p-plassen stappfull. Horder av turister har kommet for å se det samme vi har sett: utstillinger i flere bygg, og en spennende filmfremvisning. For ikke å snakke om selve fyrstasjonen med sitt støpejernstårn, beliggende på en knaus helt ute mot havet.

Lindesnes fyr er landets mest besøkte fyrstasjon, og her finnes det både kafé og den såkalte Bakerovnen, der vi kjøper økologisk brød og ferske kanelknuter når vi drar.

Alnes fyr

Kveldsbilde av Alnes fyr og bobiler på p-plass.

Ålesund er en populær by for oss bobilfolk; flott som byen er, og så godt tilrettelagt det er med to sentrumsnære bobilplasser. På Godøya, vest for Ålesund, finner vi et flott besøksfyr. Alnes fyr, bygget i 1937, har ikke vært bemannet siden 1982. Men i tillegg til fyrtårnet og bygningene på stasjonen finnes her også et moderne opplevelsessenter med kunstgalleri og kafé.

Her er det også en stor parkeringsplass ut mot havet, og siden vi kommer sent velger vi å sove over, sammen med flere andre bobilturister. Dagen etter oppsøker vi opplevelsessenteret, ser på bilder og kjøper kaffe og noe godt å bite i.

Filtvet fyr

Filtvet fyr ligger på Hurumlandet, og er gjerdenabo til den ikoniske restauranten Villa Malla. Fyrstasjonen er åpen for turister, og her er det utstillinger, vaffelsalg og verdens minste «kino», med to stoler.

Filtvet fyr vedlikeholdes og driftes av Filtvet fyrs venner, og dette er typisk for mange besøksfyr. De holdes «flytende» av idealister og frivillige, som igjen støttes av Norsk Fyrforening.

Obrestad fyr

Obrestad fyr på Jæren ble bygget i 1873 og automatisert i 1991, og har i dag status som fyrmuseum. Tre av bygningene (der fyrvokterne og deres familier en gang bodde) leies ut året rundt. Obrestad fyr eies av Hå kommune og driftes av Hå Gamle Museum – en kunst- og kulturinstitusjon med egen kafé, beliggende like ved fyret – et sted som absolutt bør innlemmes i en visitt.

Kvassheim fyr

Kvassheim fyr

Kvassheim fyr befinner seg på Jæren, og ikke mer enn en drøy mil fra Obrestad fyr. Fyret er overtatt av Jæren Friluftsråd, som i høyeste grad har gjort det om til et besøksfyr. Fyret ble bygget i 1912 og automatisert i 1990, og består i dag av fem bygninger – blant annet Maskinhuset med kafé, fyrmesterboligen med utstillinger og Ingermanlandbygget med giggen (lang og smekker robåt) fra det russiske linjeskipet Ingermanland, som i 1842 grunnstøtte og sank ved Oksøy fyr (389 omkomne). Store vindusflater sørger for at omgivelsene og havet fyller rommene med lys og inntrykk. Det går også en sti her, og et stykke langs kysten, og en del benytter også anledningen til å strekke på bena før eller etter besøket på Kvassheim fyr.

Tungenes fyr

Tungenes fyr ligger på Tungeneset i Stavangers nabokommune Randaberg i Rogaland. Første gang etablert i 1828; da med bare noen talglys, som senere ble erstattet av en tranlampe. Dagens fyrbygning kom på plass i 1862. I 1984 ble Tungenes fyr «pensjonert», og Jærmuseet sørger for et tilbud med kultur- og museumsaktiviteter, der i blant en rekke konserter med kjente artister. Kaffe og vafler får du også kjøpt!

Kjølnes fyr

Kjølnes fyr ligger rundt seks kilometer øst for Berlevåg, og vi tar turen innom etter å ha overnattet i fiskebruket og gått den enkle og flotte turen til Tanahorn. Fyret er automatisert og avbemannet.

I tillegg til disse fyrene anbefaler Per Roger Lauritzen særlig fyrene Slettnes, Tranøy, Agdenes, Ulvesund, Kråkenes, Ryvarden, Utsira, Kvitsøy, Eigerøy og Lista for bobilturister. Og kanskje har leserne noen tips?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen