Gaustatoppen (1883 moh)

Gaustatoppen (1883 moh)

ParkeringP-plass Stavsro, betaling
NivåKrevende
Distanse4,5 km én vei
TidCa. 3 timer opp
Total stigning700 meter
TipsServering og toalett (betaling) på toppen.
ParkeringP-plass ved Gaustabanen (Svineroi)
NivåMiddels
Distanse3,4 km én vei
TidCa. 2 timer opp
Total stigning720 meter
TipsServering og toalett ved start og mål. Ta med vann.

Gaustatoppen gikk vi først i 2013, bare noen måneder etter at jeg kjøpte min første bobil. Vi dro inn i Telemark og overnattet på Rjukan Hytte- og Caravanpark. Tidlig om morgenen la vi inn førstegiret på vår daværende alkovebil, og kjørte opp til parkeringsplassen Stavsro.

Bilde av alkovebil med sekk og støvler.
Forberedelsene gjorde vi på Stavsro p-plass.

Derfra er det beregnet normal tid til toppen på rundt tre timer. Hva vi brukte anes dessverre ikke, siden vi den gangen ikke logget turene våre med Garmins Fenix-serie.

Men vi kan i hvert fall fortelle om en romslig p-plass (vi kunne sikkert ha overnattet der, også), der det i dag koster 150 kroner dagen å stå. Og vi kan fortelle at turen opp er på cirka 4,5 kilometer, og har rundt 700 meters stigning.

Bilde av steinete sti.
Som ofte ellers i norske fjell, er det mye stein underveis. Gode fjellstøvler anbefales!

Ny tur, nytt startsted

Neste gang vi gikk opp Gaustatoppen, var i august 2022. Denne gangen valgte vi et annet startsted, nemlig fra parkeringsplassen til Gaustabanen. Herfra er turen kortere, men brattere, enn fra Stavsro.

Årsaken til valget var todelt – denne gangen ville vi ta banen ned igjen. Og slippe så lang oppstigning. Sant å si er ikke Gaustatoppen noen favoritt hva selve vandringen angår.

Her er bratt, steinete og åpent terreng, og siden man jo gjerne vil gå i pent vær, for å kunne nyte den sagnomsuste utsikten på toppen, kan det være varmt så det holder i solsteiken. Terrenget, med alle steinene, gjør at vi absolutt anbefaler gode fjellstøvler.

Sherpa-trapper

Vi sleper oss oppover i flere og tjue grader; det er varmt! Tårnet på toppen kommer nærmere og nærmere, og når vi nesten er der ser vi hvor flott og forseggjort det er der, kanskje som seg hør og bør målet for en av landets desidert mest gåtte fjellturer.

Bilde av lang sherpa-trapp på toppen.
Flotte sherpa-trapper er lagt den siste biten.

Det er heller ikke vanskelig å se at sherpaer fra Nepal i kjent stil har satt sitt preg på toppen. Enkelte har etterlatt en signatur! Et par steder er det montert halvsirkelformede info-bord, slik at besøkende skal vite hva de faktisk ser mot, når de i beste fall skuer utover en sjettedel av Norge.

I 2022 har vi forresten med oss hund, og selv om en hyggelig betjening denne dagen har satt ut en skål med vann til hunder, bør du ikke ta dette for gitt. Så ta med godt med vann til hunden (og dere selv).

Bilde fra toppen, med utsikt.
En godværsdag myldrer det gjerne med folk på toppen.

Den egentlige toppen

De aller fleste som går til Gaustatoppen nøyer seg med å gå til hovedanlegget med turisthytten. Men faktum er at den egentlige toppen ikke er der, men et stykke videre på «baksiden».

For å komme dit må man gå og til dels klyve over en del små og store steiner. Litt luftig er det her og der, og det er muligens årsaken til at de fleste dropper utfordringen. Men sant å si var det bare på det siste stykket vi måtte være litt nøye med hvor vi plasserte føttene.

Gaustabanen ned

Og som sikkert kjent for mange, kan toppen nås uten å gå opp. Inne i fjellet går Gaustabanen, som består av en elektrisk trikk og en taubane. Da når du toppen på rundt et kvarter.

Eller man kan gjøre som vi gjør – gå opp og ta banen ned. Ingen billig fornøyelse; vi betaler 640 kroner til sammen for opplevelsen. Hunder går gratis. Men det er en opplevelse man gjerne kan unne seg i hvert fall én gang i livet.

Og vi kan jo sluttvis nevne at banen faktisk består av to deler. Etter en relativt klaustrofobisk nedtur (vognene var fulle av folk) går vi over i nye og mindre vogner, for å bli kjørt helt ut av anlegget.

Merk at Relive-videoen kun viser oss opp til turisthytta, og ikke helt frem til toppunktet. Ut dit brukte vi 15-20 minutter.

Les mer om Gaustatoppen her!

2 hendelser på “Gaustatoppen”

  1. Takk for flotte bilder og informativ turbeskrivelse!
    Synd du ikke nevner alternativet med å gå opp fra Selstali fra sørsida av Gaustatoppen. Det er en litt lengre tur på merka sti, men man kan nyte natur og ro på en helt annen måte før man kommer inn på folkevandringa på hovedstien fra Stavsro. Vegen opp fra Kroken egner seg kanskje ikke for store bobiler, men en bybobil vil ikke ha problemer med å kjøre opp til parkeringa ved Selstali. Husker vi lo godt da vi møtte folkemengden på hovedstien etter å ha vandra i fred og ro to-tre timer i vakkert terreng. Stor kontrast!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen