Gaustatoppen (1883 moh)

, , , ,
"Halve Norge" i sikte når vi nærmer oss toppen.

Gaustatoppen (1883 moh)

Fra Gaustatoppen ser man "halve Norge" en finværsdag.
ParkeringP-plass Stavsro, betaling
NivåKrevende
Distanse4,5 km en vei
TidCa. 3 timer opp
Total stigning700 meter
TipsServering og toalett (betaling) på toppen.

Gaustatoppen gikk vi sist i 2013, bare noen måneder etter at jeg kjøpte min første bobil. Den gangen hadde jeg ingen tanker om å beskrive våre turer, og dermed er her tynt med bilder og tekst.

Vi dro inn i Telemark og overnattet på Rjukan Hytte- og Caravanpark. Tidlig om morgenen la vi inn førstegiret på vår daværende alkovebil, og kjørte opp til parkeringsplassen ved navn Stavsro.

Forberedelsene gjorde vi på Stavsro p-plass.

Derfra er det beregnet normal tid til toppen på rundt tre timer. Hva vi brukte anes dessverre ikke, siden Gaustatoppen som nevnt ble «erobret» i 2013 – to år før vi begynte å logge turene våre med Garmins Fenix-serie.

Men vi kan i hvert fall fortelle om en romslig p-plass (vi kunne sikkert ha overnattet der, også), der det i dag koster 150 kroner dagen å stå. Og vi kan fortelle at turen opp er på cirka 4,5 kilometer, og har rundt 700 meters stigning.

Som ofte ellers i norske fjell, er det mye stein underveis. Gode fjellstøvler anbefales!
Bruk gode fjellstøvler

Det er et stykke når man stort sett skal oppover, men stien er bred og fin å gå på, så er man i normalt grei form skal det ikke være noe problem.

Det er forresten en del stein å forsere her og der, særlig mot slutten, noe som borger for at fjellstøvler med god støtte er det riktige valget.

I godvær kan man se utrolig langt fra Gaustatoppen.

Gaustatoppen Turisthytte ligger litt under toppen, så man må 30-40 meter høyere opp for å nå målet. Derfra skal man visstnok kunne se en sjettedel av Norge i klart vær.

Og som sikkert kjent for mange, kan toppen nås uten å gå opp. Inne i fjellet går Gaustabanen, som består av en elektrisk trikk og en taubane. Da når du toppen på et kvarter.

Her er toppen; 30-40 meter over turisthytta.
Translate »
Rull til toppen