Gula leden (Höga Kusten)

, ,
Gula leden er merket med gult.

Gula Leden (Höga Kusten)

Gula leden er merket med gult.
ParkeringÅsberget
NivåMiddels
Distanse9 km
Tid2 timer 45 minutter
Total stigning351 meter
TipsTa med lesebriller!

Gula leden? Vi skal snart forklare. Men først: etter en fricamping-natt i Wilhelmina, på vei sørøstover fra Mosjøen, kommer vi inn på Blå vägen, som også kalles Fredens väg.

Dette er navnet på en veistrekning som starter ved Atlanterhavets kyst og ender i Russland. Men det er også navnet på en samarbeidsorganisasjon som omfatter 45 kommuner i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Blå vägen går mellom Nesna i Norge og Petrozvodsk i Russland.
Blå vägen går mellom Nesna i Norge og Petrozavodsk i Russland.

Deretter ankommer vi byen Örnsköldsvik i Sveriges kanskje fineste turområde. Höga Kusten ligger i Västernorrland på omtrent samme breddegrad som Trøndelag, og er såpass spesielt at det er erklært som verdensarvområde av Unesco.

Vi kjører opp til Åsberget, der en parkeringsplass er utgangspunkt for den seks kilometer lange turstien Gula leden, i et område formet av innlandsis, rullestein og digre steinblokker. Selve p-plassen ligger halvannen kilometer fra leden, så i alt blir dette en tur på ni kilometer.

Vandring og læring

Gula leden? Forklaringen er enkel. Ruta ble kreert av den lokale legenden Erik «Älgen» Sjödin. Da han skulle merke løypa, hadde han tilfeldigvis liggende en haug med gulfarget materiale hjemme.

Gula Leden heter Gula Leden fordi den er gulmerket.
Gula Leden heter så, fordi leden er merket med gult.

Sjödin var grundig, og åpenbart kulturhistorisk og geologisk interessert. Langs hele ruta er det satt opp plakater med relevant informasjon. Vi vandrer, vi leser, vi lærer.

Gula leden er lett kupert, og byr på flott utsikt over havet og Örnsköldsvik. Det advares mot stup, og enkelte steder er man i nærheten av steile skrenter. Men med «balansering» på norske fjell som referanse hva slikt angår, merkes dette knapt.

Skags fyr og surstrømming

Etter denne relativt rolige turen kjører vi ut til det trivelige fiskeværet Skeppsmalen, som har en bobilparkering med moderne servicehus.

Der finner vi også Skags fyr, verdens første surstrømmingsmuseum og en restaurant.

Det er på restaurantens terrasse vi for første gang tester surstrømming. En kvinne på nabobordet flytter seg. «Sikkert en fin frue fra Stockholm», tenker vi.

Det viser seg at hun bor i fiskeværet, og er gift med en lokal fisker. Og synes surstrømming er like berikende som atomavfall.

Et kvarter senere skriver vi under på akkurat det!

Surstrømming - det var første og siste gang!
Surstrømming – for første og siste gang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen