Jylland

Jylland hovedbilde
Jylland hovedbilde

Jylland

Verdt et besøk fordi…Deilige kystbyer, store strender, fine campingplasser, Pintrip, øl, snaps og røde pølser.
Nettsidevisitdenmark.no/danmark/reisemal/jylland

Det er lett å være lykkelig bobilbruker i Kongeriget Danmark. Og kanskje særlig på Jylland; halvøya som utgjør 2/3-deler av Danmarks areal, og huser nesten halvparten av Danmarks befolkning. Jylland (og Region Syddanmark som det strengt tatt heter lengst sør) er dessuten den eneste delen av Danmark som er landfast med resten av Europa. Og det er på Jylland vi har tilbrakt mest tid med bobil/bybobil i Danmark, selv om vi da også har besøkt København i «rullestue», og hatt fine opplevelser på Sjælland.

BobilBaseCamps «Verdt et besøk»-innlegg handler om reisetips. Vi er glade i fricamping, men dette er lite aktuelt i Danmark. Derimot er her mange trivelige campingplasser, og en god del tilbyr såkalt «Quickstop» for bobiler – en enklere og rimeligere form for overnatting på campingen, der man må sjekke inn sent og dra tidlig. Danskenes svar på Nortrip – Pintrip – kan være en smart måte å overnatte på, for å unngå hoppeslott og rådyre overnattinger. Nedenfor følger oppsummeringer av våre fineste opplevelser på Jylland. Håper det kan inspirere!

Skagen

Skagen sentrum

De fleste som ankommer Jylland sjøveien, kjører av ferger i Hirtshals. Og mange av disse setter nok kursen direkte mot Danmarks nordligste by, Skagen. Kjent for sitt yrende liv, særlig i havnen, som er full av fritidsbåter fra Danmark, Sverige og Norge hele sommeren. I tillegg til å rusle rundt i byen, og nyte litt mat og drikke i havnen, kjørte vi også ut til Grenen og sandstrendene der Skagerak og Kattegat møtes. Ypperlig sted for rusling! Og så oppsøkte vi Den tilsandede kirke, som det antas ble bygget på slutten av 1300-tallet. Kun tårnet står igjen, og det er fredet. I Danmark kan man flere steder kjøre ned til og ut på strender, og Kandestenerne er et velkjent eksempel på det.

Kandestenerne strand
Kandestenerne

Lønstrup

Lønstrup og fiskebåter

Ikke langt fra Skagen, på kyststrekningen Jammerbugt en halvtimes biltur sør for Hirtshals, ligger Lønstrup. En sjarmerende liten fiskerlandsby – et flott og praktisk sted å tilbringe første eller siste natt før retur Norge med fergen (vi hadde et fint opphold på Lønstrup Camping Møllebakken). Lønstrup er plassert blant såkalte klitter – sanddyner ved kysten – og fylles i sommerhalvåret opp med kunstnere, kunsthåndverkere, musikere og turister. En kort kjøretur unna, mellom Lønstrup og Løkken, ligger gravplassen til tidligere Maarup kirke. Vi kjører dit og sykler videre ut til berømte Rubjerg Knude Fyr. Vi har gjort dette to ganger, og andre gangen var vi faktisk blant de siste som så fyret med denne plasseringen. Erosjon gjorde at kanten på klitten nærmet seg det 120 år gamle og 23 meter høye fyret, og ved hjelp av en kreativ og spektakulær operasjon ble det kort tid etter flyttet sytti meter lenger inn, på tryggere grunn.

Hvide Sande

Lyngvig Camping

Landtangen Holmsland Klit skiller Ringkøbing Fjord fra Nordsjøen, og langs denne smale tarmen av land midt på Jyllands vestkyst står fine opplevelser i kø. Mye dreier seg om førti kilometer sandstrand, samt Hvide Sande, som er navnet på en fiskerlandsby . Vi tok inn på sjarmerende Lyngvig Camping, og syklet ut til det 36 meter høye Lyngvig fyr, som ligger litt nord for Hvide Sande. Der betalte vi en slant for å gå 159 trappetrinn opp til en formidabel utsikt. Kaffe og litt å bite i selges her også, for dette er hva vi i Norge kaller besøksfyr, som du kan lese om her.

Campingkontrast

Vi har bodd på det som kanskje er Nordens billigste og særeste campingplass og det som kanskje er Nordens dyreste og mest luksuriøse campingplass – begge beliggende på Jylland.

Når vi ankommer Virksund Camping, møtes vi av et skilt vi aldri før har sett. «3,75 kroner pr. time», står det. Timepris? Av eier og daglig leder Hans Korsgaard får vi forklaringen. Plassen slet lenge med hard konkurranse fra en bobilplass ved kaia like nedenfor. Forklaringen på at mange valgte den i stedet for campingplassen var pris. Korsgaard tenkte kreativt. Hvorfor ikke begynne å ta timebetalt, slik det gjøres på offentlige p-plasser? Han regnet på det, og endte opp med konseptet «Time Camping». Det ble billig for gjestene – for eksempel 3,75 kroner timen på hverdager. Men heller selge billige plasser enn ingen, som Korsgaard sier. Konkurransen i dansk camping er nemlig knallhard! Virksund Camping er ellers en svært trivelig plass, og har alt man trenger. Dessuten ligger den helt nede ved sjøen, noe svært få danske campingplasser gjør.

Hvidbjerg Strand Feriepark selger luksus! Campingplassen – Danmarks eneste med seks stjerner – ligger nydelig til nær store sandstrender på vestkysten, et stykke sør for Ringkøbing Fjord og Hvide Sande.

Som hundeiere la vi fort merke til det ekstremt gode tilbudet for firbente. Agilitybane, to inngjerdede luftegårder og hundebad! Men denne plassen har så mye mer! Strandhotell, gourmetrestaurant, supermarked med eget bakeri, pizzeria og welness-bygg i to etasjer. Like ved ligger en langstrakt strandlinje, og det er flotte turmuligheter alle veier, til bens eller på sykkel. Hva med en tur til den koselige småbyen Blåvand?

Hvidbjerg Strand er digert og dyrt, men prisene varierer veldig gjennom sesongene. En gang i blant kan det uansett være kjekt å unne seg litt luksus. Vi plasserer bybobilen på egen plen med egen benk/bord og en bungalow der vi har vårt eget moderne bad. Bestiller bord på brasseriet Høfde4, og bare nyter timene som siger på.

Dagen etter sykler vi til Blåvand, som nærmest er en langstrakt handlegate. Vi merker at Tyskland ikke er langt unna. Ikke bare på antallet tyske turister, men på det komiske faktumet at jeg her, av alle steder, finner de tyske fjellstøvlene (Hanwag) jeg lenge har vært på jakt etter i Norge.

Sandskulptur-festival

I Søndervig avholdes hvert år verdens største sandskulptur-festival. Dit sykler vi fra Hvide Sande, og etter å ha ruslet storøyde omkring og beundret arbeidene på en 200 meter lang og syv meter høy sandvegg, møter vi en norsk deltaker – Elisabeth Kristensen. Hun har gått gradene fra snøskulpturer og isskulpturer til sandskulpturer, reiser verden rundt og deltar på skulptur-arbeider, og er også med i Søndervig i 2023. Elisabeth forklarer oss at skulpturene holder seg også i regnværsperioder takket være komprimeringen i forskalingskassene, og at overflatene forsegles med en blanding av vann og lim.

Utstillingen vi så hadde vikinger som tema. I 2023 har utstillingen tjueårs jubileum, og varer til ut oktober. Temaet er gresk mytologi.

Pintrip

Danmark har hatt en kultur for at det bare er campingplasser som skal tilby overnatting til campende. Derfor reagerte bransjen med sinne da Pintrip – Danmarks svar på France Passion – ble grunnlagt i 2019. Man kjøper en guide, og gjennom den får man tilgang til plasser der man kan overnatte gratis i bobil. Det var nettopp en opplevelse med France Passion som inspirerte grunnleggerne Henriette og Peter Rask. Og det er Pintrip som primært har inspirert grunnleggerne av den norske versjonen, Nortrip.

Fordelen for bobilturister er åpenbar! Med Pintrip får vi andre muligheter til overnatting enn å ta inn på campingplasser, eller benytte seg av en privat bobilparkering som – i likhet med Pintrip-verter – ikke får lov å ha flere enn tre bobilplasser. Ekteparet Rask mener dessuten at guiden gir bobilturister muligheten til å oppleve et «ekte Danmark». Et Danmark man ikke alltid finner ved å følge de kjente turistrutene.

Pintrip har vært en formidabel suksess! I 2022 hadde hver tredje danske bobileier medlemskap. Selv har vi besøkt Nr. Nissum Håndbrygg på Jylland, og det var svært så vellykket. Etter et trivelig opphold, med rusleturer, omvisning i ølbryggeriet og en fredelig natt på landet, dro vi videre med noen flasker knallgodt øl i bagasjen.

Flotte plasser hos Nr. Nissum Håndbryg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen