Kistefos

Bilde av The Twist, Kistefos museum.
Bilde av The Twist, Kistefos museum.

Kistefos

Verdt et besøk fordi…Investor og kunstelsker Christen Sveaas livsprosjekt Kistefos museum er en fantastisk flott skulpturpark i naturskjønne omgivelser.
Nettsidekistefosmuseum.no

Kistefos museum er bygget på grunnen til tidligere Kistefos Træsliberi, med kunstutstillinger, industrihistorie og arkitektur med høy wow-faktor. Og skulle man befinne seg på Jevnaker på Hadeland, cirka en time nord for Oslo, bør man absolutt svinge bobilen ned til den digre parkeringplassen foran ett av landets kuleste besøksmål.

Selv gjorde vi det første gang etter å ha tatt toppturen til Høgevarde på selveste 17. mai det herrens år 2022. Utstillingene under tak har åpningstider på Kistefos, men selve parken er døgnåpen – så på denne festdagen var vi faktisk alene der i over en time.

Så besøkte vi Kistefos igjen, i august – denne gangen i åpningstiden. Da var også en helt fersk utstilling på plass: Pierre Huyghes «Variants». En liten halvøy var gjort om til et særegent kunstprosjekt, med steiner, planter, søppel, bier – og til slutt, yttest på stien, en gedigen LED-skjerm gjemt imellom trær. Kistefos er et dynamisk museum!

Pangstart med fossefall

Men det første som møtte oss begge gangene, var bronseskulpturen «All of Nature Flow Through Us», av Marc Quinn. Et mektig førsteinntrykk! Og er det ikke noe med lyden av rennende vann?

Deretter møter vi en flom av nye skulpturer og inntrykk. Som for eksempel den spektakulære installasjonen «Energy-Matter-Space-Time», av britiske Petroc Sesti. En diger beholder fylt med mineralolje, og en virvelsøyle som vokser seg sterkere nedover.

Like i nærheten, foran et gammelt trehus, finner vi skulpturen «Female Torso», laget av den colombianske kunstneren Fernando Botero. Samt «Viewing Machine», som er et slags gigantisk kaleidoskop i rustfritt stål.

Og like ved der, finner vi noen som har problemer med å puste – vi snakker om nederste del av Fredrik Raddums skulptur «Teddy – Beast of the Hedonic Treadmill». Mens vi puster ut med å stikke innom Nybruket Galleri og se på koranske Do Ho Suhs installasjon «Homes».

Vi ankommer snart en bru over til flere fasiliteter og installasjoner. Her finnes ikke bare skulpturer, men butikk, kafé og en boltreplass for unger. Samt blekkspruter!

Bro over til Skulpturparken.

Småsultne som vi er, kjøper vi elgpølse med lompe. Nam! Vi registrerer at alt er pent og ryddig og tiltalende, det være seg butikk, kafé eller toaletter.

Kunsten er alltid bare noen skritt unna på Kistefos museum. Som for eksempel Tumbling Tacks og installasjonen Silent Studio i Steinhuset.

Fantastiske «Veien til stillhet»

Mest tid på Kistefos museum bruker vi definitivt på installasjonen «Veien til stillhet». En favoritt både hos store og små. Den danske kunstneren Jeppe Hein har skapt et spektakulært fontenesystem, med blant annet flere hundre høyglanspolerte søyler. Til slutt ender man i selve fontenen, der mange yngre morer seg med å løpe inn i labyrinten de sekundene vannet er av – for så å vente i spenning på å komme ut igjen, tørre.

Veien til stillhet

The Twist

Men den virkelige rosinen i pølsa på Kistefos museum, er uten tvil bygget kalt «The Twist». På veien dit passerer vi blant annet skulpturen «The Ball» av Ilya Kabakov – visstnok en refleksjon over menneskets hang til erobring og å nå toppen. «The Twist» er både galleri, skulptur og bru; bygget i et seksti meter langt spenn over Randselva.

Bilde av skulpturen "The Ball".
The Ball
Bilde av "The Twist".
The Twist

Toalettene får oss til å sperre opp øynene – og ørene! Her har kunstneren Tony Oursler virkelig lekt seg.

Takk for oss – ingen kunst å kose seg i denne skulpturparken. Og jammen var det gratis inngang for oss bosatt i Nittedal, fordi vår lokale bank sponser Kistefos. Kanskje gjelder det for deg, også?

Bilde av The Twist.
Slutten – eller starten – på besøket.

SE VIDEO FRA KISTEFOS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen