Navigering

Navigering etter kart og kompass? Joda, det har da hendt at vi har brukt det. Men sjeldnere og sjeldnere. Vi går stort sett merkede og/eller vardede ruter. Bobil gir dessuten stor fleksibilitet, og vi peiler oss inn på bra vær. Som sikkerhet på lengre turer i høyden har vi uansett alltid med ekstra klær i sekken, vindsekk/fjellduk og nevnte kart & kompass.

Varder og rødmerking er som regel våre viktigste hjelpemidler for navigering.

Men klarvær og god sikt er viktig, ikke bare for sikkerheten, men for selve opplevelsen! Undertegnede gikk for eksempel opp på Fanaråken som en ekstrarunde (siden den er over 2000 meter høy, og jeg ikke hadde vært der før), da vi gikk fra Skogadalsbø til p-plassen på Turtagrø. Det var tåke, og nærmest null utsikt fra toppen. Det føltes som om jeg ikke hadde vært der etterpå.

Så vi klarer oss som regel greit med å navigere etter lokale kart, turbøker og de nevnte merkingene. Pluss et par andre ting vi har lyst å snakke litt om, som vi har stor glede av på våre turer: GPS-klokke og kart-app. Med disse hjelpemidlene føler vi oss trygge. Aldri har vi gått oss bort, og kun én gang har vi blitt overrasket av dårlig vær i form av kraftig forbigående regn. Da søkte vi ly i vindsekken, og ventet til det var klar bane igjen.

GPS-klokke

Det viktigste og desidert morsomste hjelpemiddelet for navigering undertegnede har med seg, er GPS-klokka. I noen år hadde jeg Garmin Fenix 3, deretter en Fenix 6; i dag har jeg Fenix 6 Pro. Fenix er etter min mening en fantastisk frilufts- og sportsklokke, og den har da også vunnet mange tester.

På våre vandringer logges omtrent alt som tenkes kan, som for eksempel rute, stigning, høyde, avstand, tid, puls og mye mer. I tillegg inneholder klokka kart. Du kan lagre posisjonen turen starter fra, og bruke klokka til å navigere tilbake igjen. Velg mellom en rett linje eller å følge «fotsporene» tilbake.

Du kan merke av et sted du skal til, og så navigere dit ved hjelp av klokka. Pluss mye annet som kanskje er mer kjekt å ha enn direkte «livreddende», som for eksempel barometer («værvarsler»), høydemåler og pulsmåler. Ja – så kan du se hva klokka er!

Topografisk kart-app

Det finnes et utall apper som er relatert til friluftsliv og vandring. Topokart og Norgeskart er eksempler på dette. Men det er spesielt én app vi bruker mye: Topo GPS. Det topografiske friluftskartet er uhyre detaljert, svært mange stier er lagt inn – og kartet virker selv om du ikke har mobildekning.

Det er sjelden vi MÅ ha slike apper, men den er en ekstra forsikring om at vi er på rett sted (rød dråpe i midterste kart – der sitter jeg og skriver :-)). Dessuten er det greit å ha en oversikt over området vi befinner oss i. På Topo GPS kan du også søke etter steder, beregne ruter og lagre veipunkter, og du kan kjøpe/laste ned områder for hele verden.

Turguider

En annen ting vi alltid har med oss på tur, er turguider. Mange av disse holder høy kvalitet og gir masse nyttig informasjon; blant annet detaljert informasjon om rutevalg til fjelltopper. De veier litt i sekken, men nytten veier opp for ulempen. I vår alder er det bare om å gjøre og huske lesebriller :-).

Reiseguide for Lofoten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen