
Öckerö med bobil
VERDT ET BESØK FORDI: Öckerö er Göteborgs skjærgård, og et besøk på Öckerö med bobil innebærer flotte opplevelser på idylliske øyer med broforbindelse og/eller gratis fergeforbindelse. Hver eneste av de åtte hovedøyene har minst én bobilplass. Slapp av i fluktstolen, sykle en runde eller ta en tur på en av de mange kystnære flotte stiene.
Ved siden av Gotland er Öckerö kommune Sveriges eneste kommune uten fastlandsforbindelse. Kommunen består av øyene Öckerö, Fotö, Hönö, Hälsö, Rörö, Hyppeln, Knippla, Björkö, Kalvsund, Grötö og flere andre mindre øyer. Öckerö, Fotö, Hönö og Hälsö har broforbindelse seg i mellom. Fergen til disse øyene går fra Lille Varholmen, og legger til på Hönö. Og så går det egen ferge til Björkö.
Kommunen har 12 500 innbyggere, og Öckerö og Hönö er de største tettstedene. Fergene ut til øyene regnes som en del av det offentlige veinettet og er gratis. Merk at det er egne ombordkjøringsfelt for lastebiler, bobiler og campingvogner, og at på- og avkjøring reguleres av trafikklys (grønt/rødt). Bobiler og andre større kjøretøy er som regel først på og sist av.


Fotö
Innbyggere: 617. Areal: 71 hektar. Bobilplasser: 43. Nettsted: Fotø hamn
Det finnes flere bobilplasser på øyene, og de fleste er naturlig nok tilknyttet havner. På den lille øya Fotö, som er den sørligste av Öckerö-øyene, ligger Fotö Hamn ställplats. Plassene er fordelt på tre områder i havnen, og her er det strøm, friskvann, tømming, toaletter og dusj. Betalingen gjøres på en automat like ved en kafé med begrensede åpningstider. Fotö er et idyllisk lite samfunn man gjerne kan rusle rundt i, eller man kan ta seg en tur på Kuststigen i området Tån, med start fra bobilplassen.





Hönö
Innbyggere: 5526. Areal: 570 hektar. Bobilplasser: Hönö Klåva gjestehavn har i alt 66 bobilplasser, mens Hönö Röds havn har cirka 35 plasser. Nettsted: Hönö Klåva hamn og Hönö Röds hamn.
På langt større og relativt sett tett befolkede Hönö – øyenes «handelssentrum» – finner vi to store bobilplasser. Hönö Klåva ble kåret til «Årets ställplats» i 2019, og ligger jo midt i smørøyet for den som liker liv og røre og nærhet til flest mulige tilbud. På begge plassene er det strøm, toaletter, dusj, drikkevann og tømming av gråvann og toalett. Mest sentralt ligger som nevnt Hönö Klåva, med diverse typer butikker inklusive bakeri, restauranter og en stor ICA matbutikk i nærheten. Hos Klova Fisk opplevde vi topp service og handlet nydelig lunsj og middag! Også Hönö Röds har en velassortert ICA-butikk som nær nabo.












Öckerö
Innbyggere: 3562. Areal: 399 hektar. Bobilplasser: 25 i Öckerö gjestehavn og 18 på Lammholmen. Nettsted: Öckerö hamn
Bobilplassene på selve Öckerö (Öckerö Hamn) var vinterstengte og erstattet av båter og båtpuss da vi var der i månedsskiftet mars-april 2024. Bobilplassene i gjestehavnen åpner 24. april, mens plassene på Lammholmen åpner 31. mai. Ellers er det altså båter som rår grunnen. Det er på denne øya kommunens administrasjon ligger. En flott rundtur fikk vi på øya, etter å ha parkert bybobilen ved idrettsanlegget Prästängen. Ellers er ikke Öckerö øya vi vier mest oppmerksomhet når vi er i denne skjærgården.


Hälsö
Innbyggere: 571. Areal: 129 hektar. Bobilplasser: Ca. 20 plasser i gjestehavnen. Nettsted: Hälsö Hamn
Bobilplassen Hälsö Brygga har plasser med egen treplatting å «bjuda» på. En liten rusletur unna fant vi også noe veldig godt å bite i på Hälsö Brygga Café & Musik, mens Vaffelhamnen like ved var vinterstengt.






På Hälsö fant vi også en fantastisk artig tur! En vi oppdaget helt tilfeldig. Parkert for natten i Hälsö Hamn tok vi en tidlig kveldstur med hunden, for å se på de staselige husene som krydrer området. Så oppdaget vi et Kuststigen-skilt og fortsatte på en grusvei som ender i en sti og en rundtur, med benker som alle er forsynt med forslag til enkle gymnastiske øvelser. En av benkene hadde et forslag om å følge gule punkter oppover mot utsiktspunktet Stuvö Vale. Og vi var som vanlig ikke vanskelige å be! På toppen, som «ruver» hele 46,6 meter over havet, var det bord og benk og fantastisk 360-graders utsikt, blant annet mot den vesle øya Knippla.









Vi gikk ned igjen på motsatt side av berget, og ruslet på sti tilbake mot havnen. Temmelig straks fikk vi øye på en figur. Så enda en. Og det rant på med små steinfigurer av alle slag, plassert i naturen, enten ved hovedstien eller på egne små stier i sløyfer. Hva i all verden var dette? Det eneste vi vet er at en Hälsö-kar ved navn Anders Nilsson er mannen bak figurene.




Knippla
Areal: 52 hektar. Innbyggere: 300. Bobilplass: Syv plasser på piren i havnen. Nettsted: knippla.se
Knippla kommer man til med ferge fra Burö fergekai, helt sør på øya Hälsö. Turen tar bare 10-15 minutter. Knippla syder av aktivitet, og gir et helt annet inntrykk enn mer rolige Rörö og Hyppla. Havnen er travel, og når vi er der i midten av mai er det full fart, med seilbåter og motorbåter ut og inn hele dagen. Vi ankommer om formiddagen, og da står det faktisk bare én bobil der. Senere dukker det opp 3-4 til, men helt fullt er det utrolig nok aldri. For Knippla er virkelig en perle, med sine bobilplasser ytterst på piren.




Knippla har restaurant, kafé og en Coop-butikk som sommeren 2025 skal være erstattet av en ny og større. Benker og bord står over alt på kaianlegget, og toaletter og dusj står til disposisjon for bobilgjester. Ingen tømming av gråvann, mens toalettet kan tømmes – tømmestasjonen er «strategisk» plassert like ved venterommet på fergekaia.




På Knippla finnes ellers kanskje den fineste turen som er å gå på Öckerö-øyene. Slingan, som stien heter, ligger nord på øya. Du går til starten på 10-12 minutter fra bobilplassen. Vi ble møtt av plattinger, benker, grillplasser, en badeplass og en «hemmelig trollsti» med masse figurer – hele tiden med utsikt over båtlivet på havet. Leden ender på Wideringen («hvite ringen»), som er en platting med benker, gjestebok og 360-graders utsiktsplass. Distansen er knapt et par kilometer. Vi tok oss god tid, så oss rundt, satt litt ned – og trasket rundt tre kvarter. Fantastisk!










Om kvelden gikk Alva og jeg tilbake til stien. Fant oss en fin benk med utsikt over solnedgangen. De siste minuttene før solen ble borte tok vi oppe ved Wideringen, som enkelt nås uten å gå hele stien. Stillhet og solnedgang og vidt hav er magisk. Ren meditasjon! Knippla ble vår favoritt.


Hyppeln
Innbyggere: 159. Areal: 84 hektar. Bobilplasser: 6-10 plasser i havnen. Må bookes. Nettside: hyppeln.com
Burö fergekai er utgangspunktet også for øye Hyppeln. Mer «nedpå» og stillere enn Knippla, men også en svært trivelig øy å besøke med bobil. Et antall bobilplasser finnes i havnen der fergen legger til – som antydet er ikke plassene «hugget i sten» (oppmerket), men det finnes strøm nok til alle.



En hyggelig norsk-svensk havnekaptein kunne fortelle at han og kona nylig hadde solgt seilbåten og kjøpt seg bybobil! Samme havnekaptein kan på forespørsel hjelpe norske gjester inn i selvbetjeningsbutikken i havnen – kun folk med svensk Bank-ID kan registrere seg og komme inn på egen hånd.






I havnen ligger det også en restaurant. Og Hyppeln har også en flott turmulighet for de som vil strekke på bena. En cirka 3,5 kilometer lang grusvei går rundt øya, og en avstikker tar oss opp til et gammelt fort, som nå er bygget om med flott platting, bord og stoler – et utsiktspunkt der vi tilbringer kvelden 17. mai, med flagg, øl og nydelig solnedgang.





Rörö
Innbyggere: 247. Areal: 228 hektar. Bobilplasser: 3 i havnen (må bookes). Nettside: Rörö Gästhamn
Rörö ligger nord for Hyppeln, og ankommes med samme ferge. Forskjellen i tid er bagatellmessig, og fergene går jevnt og trutt og er som før nevnt gratis. Vi nøyer oss med et dagsbesøk på Rörö, før vi drar ned til Hyppeln og overnatter. Øya kan friste med restaurant så vel som ICA-butikk, men har også et naturreservat med merkede stier.




Det er varmt så det holder, så vi velger å gå den korteste og oransjemerkede turen i reservatet. En fin, enkel og godt merket tur i åpent landskap, med utsikt mot Skagerak og Kattegat. Unnagjort på snaue tre kvarter. Om du pusser på med blåmerket sti, regn med rundt halvannen time.




Björkö
Innbyggere: 1500 Areal: 558 hektar. Bobilplasser: 25 i Björkö hamn, 10 i Bessekroken marina. Nettsted: Björkö Hamn
Vi kjører i land helt sør på Björkö, og ganske med en gang ser vi p-plassen for de som vil ta båten over til bilfrie Kalvsund. Plassen egner seg dårlig for parkering av bobiler, så vi kjører videre til Björkö hamn, som er øyas knutepunkt, med restaurant, pizzeria, fiskebutikk, minigolf og adskillig mer. Blant annet en bobilplass, like ved Seaside restaurant. Og her skal en nok være tidlig ute for å sikre seg en plass i høysesongen!







Glad som Alva og vi er i korte og lange turer, passer det godt at en sti går direkte fra bobilplassen og videre langs kysten. Sjarmerende nok merket med malte steiner signert øyas barn. Den går i sirkel, og er på cirka 3,5 kilometer. Vi rusler gjennom den på rundt en time.








Vi blir overøst av vakre solnedganger (og soloppganger) på denne reisen til ôckerö-øyene. Og Björkö er intet unntak. Et skilt viser vei opp til øyas utsiktspunkt. Om kvelden rusler vi opp, og tar oss en liten tur på bergene over bebyggelsen. Vi setter oss ned, med utsikt mot Hälsö og Knippla. Og nyter et oransjefarget punktum for enda en flott dag i Göteborgs skjærgård.


