Rjukan

Rjukan

Verdt et besøk fordi…Rjukan i Telemark er en sjarmerende småby og base for en hel rekke opplevelser, som for eksempel Krossobanen, Gaustatoppen og Norsk Industriarbeidermuseum / Tungtvannskjelleren.
Nettstedvisitrjukan.com

Rjukan i Tinn kommune, langstrakt plassert i Vestfjorddalen ved foten av Gausta, er utvilsomt det stedet i Telemark vi har besøkt oftest. Ikke rart – Rjukan er et øsekar av opplevelser! Med base i byens todelte sentrumsnære bobilparkering har vi loggført mange erfaringer, fra spasering i sentrum til turer som gir ulike grader av melkesyre. Bobilparkeringen er av det primitive slaget, uten andre fasiliteter enn strøm og vann, men vi trives godt der, ikke minst fordi vi raskt rusler ned til sentrum.

Rjukan bobilparkering.
Rjukan bobilparkering

Sentrum er kompakt og koselig. Her er det gågate med uteserveringer. Rjukan torg er enten åpent, innbydende og bilfritt, eller åsted for arrangementer. Her står en statue av motstandshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby, som ble født på Rjukan. Her finnes informasjon om det berømte Solspeilet. Tempoet er avslappet – som en bussjåfør sa til oss på Vemork en gang: «det er ingenting som er stress på Rjukan».

En rusle- eller sykkeltur i Rjukan anbefales ellers! For eksempel på Månastien langs elva Måna, forbi den gedigne kraftstasjonen Såheim og «verdens minst bibliotek».

Eller hva med å spasere gatelangs i strøket direktører og høyere funksjonærer bebodde i gamle dager? Her ligger det stashus på rekke og rad, ned mot tennisbanene ingen lenger spiller på.

Industri og krig

I tillegg til fargesprakende trehusbebyggelse og Telemarks sedvanlige praktfulle natur, er det to ting som preger Rjukan: industri og krig. Hva det første angår, kan vi si at det startet med Sam Eydes og Kristian Birkelands oppfinnelse av en elektrisk lysbueovn, som gjorde det mulig å fremstille nitrogengjødsel basert på luftens nitrogen. Norsk Hydro ble etablert – den dag i dag Norges nest største selskap, bare slått av Equinor.

Både i Notodden og på Rjukan ble digre fabrikker for produksjon av kunstgjødsel bygget, og siden Birkeland-Eydes metode var svært kraftkrevende, måtte blant annet Rjukanfossen temmes. Det var grunnlaget for det som i 1911 var verdens største kraftstasjon: Vemork.

Bilde av Vemork.
Vemork

I dag er Vemork et museum, eller rettere sagt to. Norsk Industriarbeidermuseum avdeling Vemork står i dag på UNESCOS verdensarvliste. Her kan du blant annet se den mektige maskinhallen, og spise lunsj i byggets kafé.

Bilde av maskinhallen.
Maskinhallen

På samme sted finner man Tungtvannskjelleren. For Vemork skulle jo etter hvert bli mer kjent for det som hendte der i februar 1943, da Operasjon Gunnerside sørget for at nazistenes produksjon av tungtvann til atombomben ble kraftig forsinket. En vellykket aksjon det finnes mange hyllester av rundt omkring i Rjukan, og mange velger også å gå i sabotørenes fotspor på den merkede Sabotørstien, som ender opp nettopp på Vemork.

Radiotelegrafist og motstandsmann Knut Magne Haugland.

Aktiv i Rjukan

Selv om Rjukan gjerne innbyr til avslappet sneglefart, er her flust med muligheter for den som vil være aktiv. Det mest kjente målet for turgåere er selvsagt Gaustatoppen, som man jo også kan «bestige» ved hjelp av Gaustabanen, eller gå opp og ta banen ned. På samme måte kan man komme seg opp til Hardangervidda via Krossobanen, eller man kan sikksakke seg oppover på Ryes vei under banen – starten på fluktruta Vemork-sabotørene tok. Vi har som tidligere nevnt gått i sabotørenes fotspor på Sabotørstien, og vi har også gått opp til Solspeilet og videre bort til rekesmørbrød og vafler på Gvefseborg kafé. Dette er bare noen av flere turer man kan gå med Rjukan som utgangspunkt.


Turer vi har gått nær Rjukan:

2 hendelser på “Rjukan”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen