Ryfylke

Høllesli i Ryfylke
Høllesli i Ryfylke

Ryfylke

Verdt et besøk fordi…Rogalands fjellregion – her er Lysefjorden, øyer, Preikestolen, Kjeragbolten, flotte rasteplasser og Nasjonal Turistveg Ryfylke.
Nettsidevisitnorway.no/reisemal/vestlandet/ryfylke

Mange utenforstående forbinder Rogaland med Stavanger, Jæren, Viking, bedehus, sandstrender og olje. Men selvsagt er Rogaland så mye mer. Ryfylke, for eksempel. Regionen med de høye attraksjonene.

Ryfylke er et område i Rogalands nordøstre del, med Forsand i sør og Sauda i nord, preget av fjell, fjorder og øyer. Navnet har i følge Store Norske Leksikon sin bakgrunn helt tilbake til norrøn tid, da Ryggjafylki omfattet hele dagens Rogaland. Og i vikingetiden var ryger navnet på en folkegruppe sør på Vestlandet, og det navnet har visst nok en mulig forbindelse til dyrking av rug.

Her ligger Preikestolen – platået som er et av landets mest oppsøkte turistmål. Og her venter den berømte og beryktede Kjeragbolten på den som tør å stå bredbent tusen meter over Lysefjorden, og på flertallet som nøyer seg med å bare gå den fine turen dit.

Men man behøver selvsagt ikke gå i kø til turistmagneter, eller teste nervene ved stup, for å få flotte opplevelser med fjellsko eller -støvler på bena. I Ryfylke finnes det som overalt i Norge utallige turmål i alle vanskelighetskategorier.

Lysebotn

Vi farter noen dager rundt i Ryfylke sommeren 2021. Kommer over Suleskar østfra, og fortsetter ned til Lysebotn ved enden av Lysefjorden. Egentlig har vi mest lyst å fricampe på toppen før nedkjøringen, men vi har booket plass, og det finnes ikke mobilsignaler – og vi føler ikke for bare å utebli.

Bilde av fin fricampingplass før nedkjøring til Lysebotn.
Fin fricampingplass før nedkjøring til Lysebotn.

Dessuten er Lysebotn et fint sted, men en «blindvei» hvis man ikke skal overnatte for å gå for eksempelvis Kjeragbolten, slik vi gjør. Eller ta fergen Lauvvik-Lysebotn, som går et par ganger om dagen. Den stopper blant annet på Flørli, og på to do-listen vår står Rallarstien og en av verdens lengste tretrapper – Flørlitrappene med sine 4444 trinn – som vi ikke rekker å få med oss denne gangen.

Selv overnatter vi på Lysebotn Camping Resort, med utsikt til platået der basehoppere kaster seg ut, tusen meter over fjorden. Har de wingsuit, seiler de like gjerne inn til campingen og lander der!

Bilde av Lysefjorden sett fra Lysebotn.
Lysefjorden

Byrkjedalstunet og Månafossen

Exit Lysebotn, og mot Sandnes og Stavanger. Byrkjedalstunet i Dirdal krever en stans! Lysstøperiet, spisestedet og overnattingsstedet ligger strengt tatt ikke i Ryfylke, men i Jæren/Gjesdal. Men skitt au – når vi får ferten av rømmegrøt, ser vi stort på det!

Å gå inn til mektige Månafossen er en fin liten tur å ta med seg, når en er i dette området. De fleste når den på et kvarter eller drøyt så fra p-plassen, og fortsetter gjerne et kvarter til, til den idylliske Friluftsgården Mån.

Nasjonal Turistveg Ryfylke

Etter oppholdet i Stavanger, kjører vi den nye Ryfast-tunnelen over til Ryfylke og Nasjonal Turistveg Ryfylke, som går mellom rasteplassen og utsiktspunktet på Høllesli i sør til Håra nordover mot Haukelifjell.

Høllesli gir deg nydelig utsikt over Lysefjorden, og jammen er det på tide at denne muligheten til å stanse og fotografere er på plass. Utallige ganger har vi kjørt av fergen på Oanes, dratt mot Jørpeland, og mellom Lysefjordbrua og Hølleslitunnelen fått et glimt av en fantastisk fin fjord. Og samtidig undret oss over at det ikke fantes en rasteplass og et utsiktspunkt der. Men i mai 2021 var det endelig en realitet!

Bilde av Høllesli utsiktspunkt på Nasjonal Turistveg Ryfylke.
Høllesli

Underveis mot Jørpeland er det at vi tar avstikkeren opp til Preikestolen og går turen (se lenke til eget innlegg nederst). Preikestolen Camping ligger like ved startområdet, for den som vil overnatte tett på startområdet før/etter opplevelsen.

Bilde av Preikestolen Camping.
Preikestolen Camping

Videre mot Jørpeland registerer vi en liten rasteplass med tømming – bra! Og på selve Jørpeland finnes det en flott bobilplass i Jørpelandsvågen (kaia).

Vi kjører videre til Tau, der fergen fra Stavanger la til i så mange år. Følger E13 (og Nasjonal Turistveg Ryfylke) østover et stykke, før vi svinger av og kjører ned til et annet av fergeanløpene mellom Lauvvik og Lysebotn – Songesand! Vi passerer en mengde sau, samt Songesand Camp, som også ønsker bobilfolk velkommen, før vi når kaia. Og snur. Turen tok vi – vel, for turens skyld.

Fantastiske rasteplasser

Vi kjører tilbake til hovedvegen, og fortsetter forbi Årdal til Hjelmeland, der vi tar fergen over til Nesvik. Snart er vi i Erfjord i Suldal. Det er mye rart man kan bli kjent for, og på midten av nittitallet var Erfjord sentrum for striden mellom Shell og Greenpeace om skjebnen til oljelagringsbøyen Brent Spar. Bøyen lå opplagret i sjøen ved Erfjord mens den internasjonalt profilerte kampen pågikk, og endte som deler av et kaianlegg på Mekjarvik ved Stavanger, og ikke på havets bunn slik Shell hadde planlagt.

Bilde av fergen mellom Hjelmeland og Nesvik.
Fergekai, Nesvik

Denne dagen er det fred og ro her, og en fin plass er tilrettelagt for overnatting med bobil og campingvogner, nær Erfjords eneste butikk – selvsagt snakker vi om Joker-butikk.

Etter Erfjord deler faktisk Nasjonal Turistveg Ryfylke seg i to, og danner en sirkel. Velg mellom å kjøre mot Røldal (dit vi skal) via Ropeid og Sauda eller til Sand og over Suldalsfjellet.

Vi tar en stans ved rasteplassen Ostaeidn, før vi fortsetter til en nyåpnet attraksjon på Nasjonal Turistveg Ryfylke.

Rasteplassen Ostaeidn.
Ostaeidn

På kaia i Ropeid er fergetrafikken historie, og det er tenkt nytt. Her er det nå en rasteplass med krakker og bord med fasonger som sopp, laget av resirkulerte plastbåter. Og her er det fancy toaletter bak en diger glassfasade.

Attraksjonene kommer med kort mellomrom på denne delen av turistvegen. Ikke lenge etter Ropeid, like før vi ankommer Sauda, stanser vi ved den flotte Svandalsfossen, som også har status som rasteplass og utsiktspunkt. Her er det trapper og stier oppover langs fossen og ned til fjorden.

Bilde av Svandalsfossen.
Svandalsfossen

I Sauda stanser vi på en bobilplass. Like bortenfor foregår det en kraftig oppdatering av gjestehavnen, som også har flere bobilplasser. I dag er dette arbeidet ferdig.

Allmannajuvet

Bare et kvarters kjøretur fra Sauda, videre mot Røldal og Haukalifjell, er gamle sinkgruver gjort om til en svært spesiell turistattraksjon med navn etter området – Allmannajuvet. Her er det romslig p-plass, gruvekafé, galleri, toaletter, trapper og stier. Og man kan melde seg på guidet tur inn i gruvene.

Fjellovergangen Fv. 520 videre mot E134 og Røldal er i seg selv en fantastisk opplevelse, og utvilsomt den mest spektakulære delen av Nasjonal Turistveg Ryfylke. Vi ratter opp til 900 meters høyde på en relativt smal asfaltvei, gjennom et storslagent og forrevet landskap. Så er det farvel til Ryfylke. Og vi takker og bukker for mange mektige opplevelser!

Bilde fra FV. 520 mot Røldal.
Fylkesvei 520

Les mer om Ryfylke her!

Video fra Ryfylke:

Turer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen