
Soria Moria Camping
VERDT ET BESØK FORDI: Soria Moria Camping er en frodig og fargerik campingplass i Verdal i Trøndelag. Den var tidligere base for Norges første folkepark. Fortsatt finnes det spor etter tiden da 30 000 besøkende kom til de største arrangementene.
Soria Moria Camping og GPS-navigatorer er ikke alltid enige om hvor godtfolk skal kjøre for å komme frem. Derfor har vertskapet lagt ut en advarsel og en forklaring på sitt nettsted. For vår del fant vi campingen etter litt fomling på E6 gjennom Verdal, men ble likevel lange i maska da vi ankom. Hele inngangspartiet var nemlig flankert av et stort antall veteranbiler og -motorsykler, omgitt av minglende mennesker i kaffeprat.



Før vi rakk å si «karsk» hadde Ragnar Vestvik snellet oss inn, og beroliget oss med at det vi så bare var et vanlig onsdagstreff for folk med kjøretøy som hobby. Det har jo på sett og vis vi også, men passet nok ikke helt inn i folden her. Så vi tok kjøkkenveien inn til grønt gress og slo leir.

Vi ruslet rundt på campingplassen. Passerte en «gråtass» med en plakat som sa noe om «Soria Moria Parken». Park? Og hvorfor sto det en scene her, og hva med Fætten Skanse med kanonen rettet mot skatteoppkrevere og fremmede hærer?



Folkepark
Ragnar Vestvik inviterte oss på kaffe i campingplassens koselige kafé. Her fortalte han en historie som ganske enkelt er fantastisk. Kortversjonen er som følger: Denne campingplassen er «restene» etter et småbruk og Soria Moria Parken, som var Norges første og lenge største folkepark. Grunnlagt og bygget opp av Vestviks far, Sverre Vestvik. Han måtte flykte til Sverige under andre verdenskrig. Rinnan-banden var etter ham! Hos «søta bror» ble han betatt av folkeparkene.


Da Sverre Vestvik vendte hjem etter freden, startet han et reklamebyrå og fortsatte med småbruk. Men han glemte aldri folkeparkene. I 1957 begynte han og kona Ella å gjøre om deler av småbruket til et slags sommerland. Soria Moria Parken åpnet to år senere. Og så ballet det på seg. I 1967 var hele småbrukets tretti mål gjort om til folkepark.
I dag kan man knapt fatte hva som var der! Kafé, dyrepark, stevneplass med friluftsscene, skytebaner, lekeplasser og ikke. minst et Soria Moria-slott som symboliserte folkeparkens rot i norske eventyr. En gammel traktor forkledd som lokomotiv dro Soria Moria-ekspressen – vogner med besøkende – rundt omkring. Og folkeparken hadde sin egen campingplass!
Berømmelsen økte. I de beste årene, og på de største arrangementene, kunne opp mot 30 000 besøkende kommer. Og det ble tenkt stort. En ung kvinne vant for eksempel en kunnskapskonkurranse en helg på 60-tallet, og premien var en uke på Capri!



Campingplass
Selv om det bare er campingplassen – Soria Moria Camping – som står igjen i dag, er den fortsatt verdt et besøk. Den tidligere nevnte skansen med kanonen? Den ble bygget i år 2000, som et minne om at dette også er militærhistorisk grunn, som allerede på 1600-tallet ble brukt som treningsfelt av kavaleri. Videre står det en tro kopi av en seterbu her, som et opplysende minne om at folkeparken også var en kulturpark.

Campingplassen utmerker seg ellers med høyreiste sypresser, lyssatt blomsterprakt, flotte campinghytter, info-boards, foto-plakater på veggene og godt med plass for bobiler og campingvogner. Ja, også denne koselige kaféen. Vel verdt å finne frem til, GPS-problemer til tross.





