Sørlandet

Sørlandet

Verdt et besøk fordi…Sørlands-sjarm er det bare Sørlandet som har – kystbyer, trange gater, hvitmalte hus, kaféer, is på brygga og mye mer.
Nettsidevisitsorlandet.com

Sørlandet har vi ikke oppsøkt for å gå fjellturer, men selvsagt har også denne landsdelen massevis av turmuligheter. Dette innlegget handler bare om Sørlandets særegne sjarm, preget av småbyer og tettsteder med trange gater, hvitmalte hus, iskrem på brygga, uterestauranter, kafeer og i det hele tatt mye kos.

Tidligere var Sørlandet regnet som «Norges Syden», men i dag er faktisk landsdelen for lillebror å regne hva turisme angår. Ser man for eksempel på campingnæringens tall for overnattinger, ligger Agder midt på treet. Men i Sør-Norge har de kun Rogaland bak seg på statistikken.

Men nok om det. Turistnæringen på Sørlandet jobber aktivt for å lokke til seg flere turister; også de som kommer i bobiler. Sommeren 2021 dro vi innom en del destinasjoner i fylket. Her er noen av stedene vi besøkte…

Risør

Når man kommer fra Østlandet, gjennom Sørlandsporten, er Risør den første småbyen vi støter på. Kjent for sin kjærlighet til tre, og særlig når materialet brukes på båter. Trebåtfestivalen den første helgen i august samler gjerne 10 000 besøkende, som møtes med en felles interesse for trebåter og Risørs fortid som stolt sjøfarts- og båtbyggerby.

Risør kalles også «Den hvite by» – en betegnelse den for så vidt kunne delt med flere andre småbyer i Agder. Årsaken er selvsagt mengden av hvitmalte trehus; en tradisjon som visstnok ikke er mer enn rundt hundre år gammel. Før den tid var det vanlig å male husene her i alle slags farger.

Vi velger å stå på Tjenna bobilparkering, der det bare er minutter å gå ned til sentrum og kaiene. På bobilparkeringen er det strømtilkobling, og kassett-toaletter kan tømmes. Ellers kan man for en mindre penge få tilgang til servicebygg i sentrum.

Lillesand

For mange er Lillesand bare et skilt på E18 mellom Grimstad og Kristiansand. Men Lillesand har i flere år vært et populært stoppested for bobilfolk. I 2023 ble imidlertid den populære og svært sentrale bobilplassen Lillesand Bobilhavn på Kokkenes stengt, noe dere kan lese om her. Dermed fungerer Lillesand pr. i dag ikke som vertskap for bobilturister. Tingsaker Familiecamping ligger i gangavstand fra sentrum, i den grad den er aktuell for reisende i rullestuer. Faren er nok at Lillesand, for tusenvis av bobilturister, igjen bare blir et skilt på E18 mellom Grimstad og Kristiansand.

Mandal

Dessverre ble bobilparkeringen som fantes i Mandal nedlagt på grunn av utbygginger, men med base på Topcamp Sjøsanden har man rask tilgang til sandstrender, turskog og småbykos i Mandal sentrum. Ferieparken er plassert i en skog med furu og lerk, med merkede plasser og naturlig underlag. Sør for plassen ligger den store stranden Sjøsanden, med Sjøsandskauen som et lebelte. Furulunden, som det lett kuperte skogkledde friluftsområdet heter, kalles gjerne «byens grønne apotek», og ligger også som et beskyttende belte mellom havet og byen, gjennomboret av små og store stier. Her finnes også benker og bord.

Lindesnes fyr

Lindesnes fyr er det eneste fyret i Norge som fortsatt har fyrvoktere! De er sjelden alene. Titusenvis av turister oppsøker hvert år Norges mest besøkte fyr, beliggende værhardt til på landets sørligste fastlandspunkt, der Skagerak og Nordsjøen møtes. Og det er ikke vanskelig å forstå at stedet er populært. Lindesnes fyr er på alle måter tilrettelagt for turisme.

Ikke bare er det en diger p-plass her, ofte full av bobiler; besøkende møtes med en skikkelig info-pakke som gir muligheter for dypdykking i fyrets historie. Aller først løses billett i et moderne servicebygg, bygget i 1998, etter at en storm hadde feid daværende toaletter, billetbod og suvenirsjappe på sjøen.

Så møtes vi av utstillinger i flere bygg, og en kinosal i Fjellhallen. Steintrapper fører opp til selve fyret, der det er nye utstillinger å se. Det finnes også flere merkede turstier i området, eller man kan gjøre som oss – avslutte besøket hos Bakerovnen, der vi kjøper ferskt brød og kanelknuter som nytes underveis mot neste mål.

Farsund

Eller «kaperbyen», som den også kalles. Farsund påberoper seg nemlig en fortid som «kaperby», eller sjørøverby. Ordet er hentet fra Nederland, og betyr «å kapre». Kaper-perioden var i årene 1807-14, da Napoleonskrigene pågikk, og frekke engelskmenn hadde stukket av med hele den dansk-norske krigsflåten. Norske myndigheter oppfordret derfor kystbefolkningen til å kapre fiendtlige fartøy, som et ledd i krigføringen. Minnene om dette holdes levende gjennom Kaperspillene i juli, med Kapernatt og Kapersjøslag.

I dag er Farsund en fredelig liten sørlandsby; sommerstid hvitmalt døsende ved havet. Og vel verdt et besøk! Overnatting? Enkelt! Bobilcamp Farsund gjør at du kan parkere midt i skjærgården, og samtidig nær sentrum.

Vanse

Hele Lista-halvøya har en fortid med hyppig utvandring til Amerika. Og mange returnerte til gamlelandet. Få steder er dette så tydelig som i tettstedet Vanse, cirka en mil vest for Farsund. Her finner vi amerikanske gatenavn, skilt, biler og – ikke minst – den legendariske butikken Trunken, beliggende på Brooklyn Square. Der er miljøet gjennomført amerikansk! «Trunken» er forresten navnet mange brukte på kofferten mange utvandrere benyttet på sin reise til Amerika.

Den dagen vi er i Vanse, holder Elvis-imitator Kjell Henning Bjørnestad – bedre kjent som «Kjell Elvis» – konsert foran Trunken. Etter den opplevelsen kjører vi ut på Route 8, som går i ring rundt på Lista-halvøya, og stanser underveis på en flott diner der vi fortærer en gedigen baconburger. Måltidet avslutter vårt «Amerika-besøk», og deretter venter noe helt annet.

Loshavn

Fra Vanse er det bare noen kilometer til en liten uthavn som i sin tid neppe var et kjærkomment skjul for sjøfolk i havsnød. Idylliske Loshavn var nemlig også et kaperrede en periode, befolket av mennesker som betraktet andres båter som en del av lønna.

I dag er det langt fredeligere der; et ferieparadis uten fastboende, med bygg som primært er i privat eie. Vi blir godt mottatt der vi rusler rundt, men forstår også at beboerne er litt bekymret over en voksende turistskare som vil oppleve Loshavn.

Vi står på en topp med panoramautsikt over uthavnen, da en guttunge spør om vi skal på konserten. Konserten? Så viser det seg at gruppa Spinsgudan holder utendørs konsert her. Vi setter oss ned på en stein, mens plassen foran en gammel tyskerbunker fylles opp av folk som har med seg campingstoler og kaffetermos. Det blir en nydelig avslutning på en ukes rundreise på Sørlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen