
Tips til turen
Tips til turen? Vi vi vil ikke kalle oss for eksperter. Men erfaring har vi. Kartet viser fylkene vi har besøkt med fjellsko/-støvler og tursekk fra 2012 til i dag, i perioden mai-oktober – årene der bobil er base for vandringer. Erfaringene kommer med turene. Dessuten er det mange gode tips å hente på nettet.
En del av turene i bloggen er i kategorien «Lett». Disse er som regel såpass korte og enkle at tursekk ikke er et alternativ. I stedet for har vi gjerne med en flaske vann, helst i rumpetaske eller hengende i snor rundt kroppen, slik at armene er frie. Men turene i kategoriene «Middels» og «Krevende» er alle gått med sekk – dagstursekk eller langtursekk. Det kan nemlig være smart å ha to-tre sekker å veksle mellom. Ingen vits i å gå en middels krevende tur på 2-3 timer med en diger og tung 70-liters sekk hengende på ryggen. Vekt er også viktig! Og i sekken er det selvsagt viktig at det befinner seg mer enn kaffe og Kvikk Lunsj. Tenk på sikkerhet og komfort. Nødhjelpspakke og sitteunderlag kan for eksempel være kjekt å ha.



Hva med klær? Vi går nesten alltid i kort eller lang turbukse (Lundhags Makke er en langbukse-favoritt, ellers har vi spesielt mange produkter fra Devold, Ulvang og Tuftewear), og på overkroppen har vi en eller annen form av ull innerst, langermet eller kortermet, tykk eller tynn, avhengig av vær og temperatur. Utenpå der gjerne fleece, om det føles nødvendig. Hvis vi ikke går med vind- og vanntett skalljakke, følger det med en i sekken.

Lue og votter kan virke overdrevent, men på lengre fjellturer er det alltid med i sekken. Slikt tar dessuten liten plass og veier lite. Og vi har alltid med ekstra skift og av og til en dunjakke, eller noe annet å ta på når vi ankommer varden på en eller annen topp. Langt i fra alltid nødvendig, men er vi svette og det er litt kjølig, blir vi fort kalde når mat og kaffe skal inntas, og utsikten nytes.

Ofte anbefales også en ekstra batteripakke i sekken, men det har vi sjelden med. Derimot passer vi på å topplade mobilen før vi går, også fordi vi bruker apper som Topo GPS og Norgeskart friluftsliv til å orientere oss med. Garmin-klokka har navigasjonsfunksjon med blant annet tracback-funksjon. Kart og kompass er med på lengre turer, men kart studerer vi FØR vi går, slik at vi har oversikten. Litt dopapir og en dospade er også på plass. Man vet aldri når man plutselig bare MÅ på do, og utedasser er det ikke flust med langs norske turstier. Mye å ha i sekken? Ikke nødvendigvis. Pakk smart! Jakken, for eksempel, kan rulles sammen og pakkes inn i egen hette, og tar da liten plass.


Pulssonens guide til riktig sekk
Fottøy er selvsagt veldig viktig! Man leser om folk som labber av gårde til for eksempel Trolltunga i joggesko eller det som verre er. Det er ikke lurt. Er det snakk om mer enn enkle, korte turer bør fjellstøvler eller -sko brukes. Lange fjellturer og/eller turer i ulendt terreng med mye stein bør gås med fjellstøvler, som er grovere, tyngre, beskytter mer og gir mer støtte. Men fjellsko, som gjerne er lettere, duger i mange tilfeller. Og pass på at støvler og sko passer føttene dine. Ofte vil man oppdage at visse merker har sko-design som passer akkurat våre føtter spesielt godt.

For å forebygge gnagsår benytter vi alltid to par tynne ullsokker i fjellstøvler på lengre turer. Da gnisser sokkene mot hverandre, og ikke på huden. Men Compeed-plaster er likevel alltid med, særlig etter at undertegnede for noen år siden gikk på en skikkelig gnagsår-smell på hytte til hytte-tur. Fordi vi ikke hadde eller fikk tak i plaster måtte jeg gå med et digert åpent sår i to dager. Gåstaver avlaster knær og ankler, og slike har ofte Ninni med, festet til ryggsekken og klare til bruk når vi skal nedover i bratt terreng.



