Vega

Verdt et besøk fordi…Øya utenfor Helgelandskysten har Verdensarv-status og -senter, fine overnattingsplasser og den fantastiske Vegatrappa.
Nettsidevisitvega.no

Som så mange andre med bobil kjører vi ofte med yr som kompass og godvær som magnet. Derfor droppet vi øya Vega første gang vi kjørte Helgelandskysten. Det var nemlig meldt kun to dagers blåhimmel et annet sted vi lengtet etter å oppleve – Steigen. Det hastet å komme dit!

Et par år senere, derimot, passer alt. Tid, vær og lysten til å oppleve Vega, som vi jo hadde hørt et og annet godord om. Øya er primært kjent for sin verdensarv-status, for ærfugl og for den fantastiske Vegatrappa. Stort mer enn det vet vi ikke, når vi manøvrerer bybobilen inn mot køa på fergeleiet på Horn, litt nord for Brønnøysund.

Horn fergeleie
Horn fergeleie

Underveis mot Vega passeres øya Ylvingen, der innspillingen av NRK-serien Himmelbå foregikk. Ylvingen er et såkalt behovsanløp, og hvis man sier fra på forhånd stanser ferga også der. For Himmelblå-fan er kanskje det aktuelt, selv om det ikke er spesielt tilrettelagt for bobiler der.

Vi så aldri serien, og ferga holder uansett strak kurs mot Vega. Alle skal dit! Femti minutter tar turen, og i finværet befinner vi oss på dekk med Alva. Som så ofte ellers tillater mannskapet at vi tar hunden vår med dit, noe et par andre reisende oppdager, og sporenstreks henter sine egne firbente.

Bobilplass på Igerøy

Ferga legger til på Igerøy brygge, nordøst for Vega. På Igerøy er det en fin bobilplass – Igerøy Gjestehavn & Camping. Her finnes det gressplasser med strømuttak, dusj, toaletter og kokemuligheter. Et godt tilbud, ikke minst for den som vil overnatte for å ta første ferge tilbake på morgenen.

Igerøy Gjestehavn & Camping, Vega.
Igerøy Gjestehavn & Camping

Vi kjører for vår del til selve Vega, dit vi kvikt kommer via ei bru over Grimsøysundet, og videre til Adventure Vega Camping, som ligger flott til ved Floavannet, med 25 strømuttak for bobiler. Vi er der sent i august, og de aller fleste plassene er ledige. Vi slapper av i godværet; rusler rundt vannet, og tar en joggetur på grusveiene i området. Kvelden går med til å planlegge hva vi skal gjøre neste dag.

Verdensarv-status

Det 1037 kvadratkilometer åpne og værharde kulturområdet «Vegaøyan verdensarvområde» ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste i 2004. 6500 verneverdige øyer, holmer og skjær, der fiskere og jegere har drevet fangst i mer enn ti tusen år. Det passer å fordøye frokosten mens vi besøker Vega verdensarvsenter. Et stort, flott og særdeles informativt senter, der man innen- og utendørs kan se, lese, lytte, lukte og lære om livet på øyene, ærfugldrift og fiskerbondeliv.

Faktisk har øyboerne på Vega en tusenårig lang tradisjon med gjensidig nyttig samarbeid med ærfuglene. Den går ut på at menneskene bygger reder av tørket tang, rekved og/eller stein (små hus som gjerne kalles ebaner), vokter husene og reirene mot rovdyr og rovfugl, og sørger for at ærfuglene får være i fred. Til gjengjeld kan øyboerne, når ærfuglene er ute av hus og reir, forsyne seg med ferske egg og verdifull ederdun, som visstnok gir verdens beste isolasjon, for eksempel i dyner. Verdifull har dunen også vært. I Vegaøyans gullalder, rundt år 1900, var en ederdunsdyne like mye verdt som ei ku!

Tradisjonen vær nær ved å dø ut. Etter andre verdenskrig skulle Nord-Norge moderniseres, og folk ble regelrett oppfordret til å forlate øyene. Men verdensarvstatusen har blåst nytt liv i dunværene. Reiselivsnæringen følger opp. På vei til dagens andre mål – Vegatrappa – passerer vi Base Camp Vega, som leier ut små hytter formet som ærfuglhus.

Gårdsmat

Etter å ha opplevd den fantastiske Vegatrappa, og nytt utsikten fra toppen med den gigantiske ørneskulpturen, går vi videre oppover, mot Gullsvågfjellet. Etter returen overnatter vi på bobilplassen like ved starten, med nydelig utsikt til fjelløya Søla. Lårene merker dagen, på en god måte. Et par glass prosecco lesker strupen mens maten lages. Livet er på sitt beste, og søvnen dyp og energigivende!

Tredje og siste dag på Vega rusler vi først rundt på den idylliske Eliasbrygga, blant velholdte og fargesprakende rorbuer og bryggehus. I blogginnlegget Gårdsbutikker har vi skrevet om hvor mye god gårdsmat det er å få tak i, og Vega er intet unntak. Så vi besøker selvsagt Stavsmarken Gård og Pølsemakeri, der Bente Børsheim står bak disken. Hun tilbyr ferskt kjøtt, pølser og spekemat, i tillegg til eksotisk godteri. Piknikkurver, inkludert Vegaøl, kan fås på bestilling.

Tur før retur

Denne siste dagen på Vega velger vi en tredje og relativt lettgått tur. Langs kysten denne gangen, med start i Levika på Eidem, der vi igjen finner et ærfuglhus-inspirert bygg. Etterpå kjører vi tilbake til Igerøy, og tar fergen til fastlandet og videre nordover mot neste store mål – Vesterålen.

Vega leverte til de grader, og har tilrettelagt godt for bobilturisme, skjønt med et forbedringspotensial hva tømming angår (sjekk her). Vi anbefaler uansett et besøk her på det varmeste! Les mer om Vega på visitvega.no.

Levika
Levika

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen