Vegatrappa

Vegatrappa

ParkeringP-plass eller bobilparkering like ved start.
NivåMiddels
Distanse950 meter
Total stigning300 meter
Tid opp45 minutter
TipsFungerer også som start på tur til Gullsvågfjell

Er du på Vega, og er i noenlunde bra form, bør du sterkt vurdere å gå Vegatrappene. Er du ekstra sprek, eventyrlysten og uten høydeskrekk, kan du sågar klatre Ravnfloget Via Ferrata samme sted.

Men glem det siste akkurat nå. Vi holder oss til trappene, som sikkert er utfordring nok for de fleste. Det er nemlig mange av dem. Visstnok nærmere 2000, hvorav de fleste er påført en liten messingplate med navnet på personen eller bedriften som har «kjøpt» akkurat det trinnet. Slik kan en turistattraksjon sponses, og så populært har tiltaket vært at alle trappetrinn i hovedtrappa har fått sin eier når vi går der sommeren 2021.

Alle trinnene er sponset!
Kjøpte trappetrinn.

Fra fricamp til bobilparkering

Vi har overnattet på øya, og vi tar oss først tid til å besøke Verdensarvsenteret og Eliasbrygga, før vi vender snuten mot Vegatrappa på vestsiden. Planen er å fortsette turen etter at selve Vegatrappa er slutt, videre opp til toppen av Gullsvågfjellet. Da blir det summa summarum en helt annen og betydelig lengre tur.

Bybobilen parkeres på en stor og trivelig bobilparkering med gressunderlag og benker, med utsikt direkte mot den markante lille fjelløya Søla.

Flott bobilcamp med utsikt mot Søla.
Utsikt mot Søla.

Vi hadde faktisk trodd at vi skulle kunne fricampe her ute. For det har mange gjort frem til nå. Men fricampingplassen er nå gjort om til p-plass for vanlige biler, og en port forhindrer at bobiler kommer inn.

Men på utsiden av porten er altså et jorde gjort om til dagparkering for alle typer biler, mens et annet er gjort om til bobilparkering. Og det er bygget toaletter og varmestue bak «sperringen». Veien dit er kort fra bobilparkeringen, og vi vippser gladelig de 150 kronene det koster å stå der over natta.

Lett start

Vegatrappa er ingen lang tur som krever ryggsekk med mat og ekstraklær. Det holder lenge med en flaske vann og friske lår. Starten går ved stranda like ved toalettanlegget, og en ugle og en informasjonsplakat ønsker deg velkommen og god tur. Det er cirka én kilometer til Ravnfloget (toppen), og du skal opp nærmere 300 høydemeter.

Her begynner turen.
Her starter turen.

Det begynner lett innover på en blanding av stier og små trapper, og hva som kalles klopp – en enkel bro over en bekk eller over myr, i dette tilfellet laget av planker.

Underveis mot hovedtrappa passerer vi oppsamlingsplassen for de som skal gå Via Ferrata. Det kan minne om en kafé, med en flott uteplass, og Visitvega kan fortelle at det vurderes å starte med en enkel form for servering der. Høres ut som en god idé!

Apropos uglen ved turens start! Du vil møte flere fantastiske figurer underveis; de fleste laget av jern. De er laget av den latviske kunstneren Artis Kellis, og er blant annet å finne ved flere rasteplasser langs trappa.

Melkesyre

Så er det klart for litt melkesyre i lårene! For etter den bedagelige oppmarsjen, står du til slutt foran en trapp lang som et vondt år, eller vondt lår er vel et mer relevant uttrykk i dette tilfellet. Men som nettopp nevnt – det er flere fine steder oppover, der man kan gå til siden og sette seg ned. Hvile bena og skue utover det fantastisk flotte verdensarvområdet.

Opp Vegatrappa er det bare å regne med litt melkesyre i lårene.
Melkesyre?

Ørnen på toppen

Etter et drøyt tusentalls trinn, endrer trappen retning, og vi begynner på den siste stigningen opp mot Ravnefloget og den mektige ørneskulpturen. Underveis får vi øye på flere plaketter med humoristiske budskap.

Så er vi fremme! Hunden vår, Alva, nærmer seg ørnen respektfullt. Snuser, og fastslår at denne digre rovfuglen ikke representerer en trussel.

Og etter Vegatrappa venter Gullsvågfjellet. En ny tur, og en annen historie. Og de aller fleste som kommer opp til ørnen, velger nok å «trappe ned»…

En fantastisk ørn venter på toppen.

Translate »
Skroll til toppen