Viggeby (Östgötaland)
Viggeby (Östgötaland)
Parkering | Det finnes tre store p-plasser her. |
Nivå | Lett |
Distanse | 8,5 km (rundtur) |
Total stigning | 112 meter |
Tid | 1 time 48 minutter (uten pauser) |
Tips | Ta med kaffetermos og brødskiver! |
Viggeby naturreservat ligger tre mil sør for byen Linköping, og inneholder flere leder, rasteplasser og badeanlegg. Norra slingan og Södra slingan er begge blåmerkede rundturer, på henholdsvis 3,6 og 5,2 kilometer. Disse kan «slås sammen» til en tur på rundt 8,5 kilometer – og det er hva vi tenker å gjøre.
Som velkomstskiltet sier, er dette et område med mye eik. Det er ikke tilfeldig. Dette er et eikeområde, og i en seksårsperiode, frem til 2022, har dette vært ett av flere områder i prosjektet «Life Bridging the Gap», som blant annet handler om å ivareta eika som et sentralt tre i området. Og siden vi går turen i fint vær i oktober, kan vi nyte både eik, barskog og løvskog i sin fineste høstskrud.
Hager og beiteområder
Vi parkerer på Norra P-plass, som ikke er den største og mest brukte, men som passer godt for turen vi har planlagt. Ryggsekker med det som skal til for fika er med. Så legger vi i vei på en fin grusvei, rett nordover, i rundt tyve minutter, før vi dreier mot sør, til Lindervassaviken, nå med skjærgården på vår høyre side.
I Viggeby-reservatet finnes det beiteområder og flere inngjerdede hager med eik, andre tresorter og busker. Dette bidrar til at denne turen virkelig er en fryd å gå. Her er det nydelig natur, og alt er godt tilrettelagt for besøkende.
Etter snaue førti minutter kommer vi til Norra Badet – en flott plass med gapahuk, benker, grill og utedass. Dette er litt for tidlig for fika for vår del, så vi går snart videre på vår blåmerkede sti. Over klopper, på løv og ut og inn av hager.
Vi runder Sandviken, og snart – etter en drøy time – passerer vi Viggebysand p-plass. Like etter går vi forbi Viggebysandsbadet, som nå – i oktober – er «tørrlagt». Vi fortsetter sørover, hele tiden med sjøen på høyre side. Etter halvannen timer svinger leden østover igjen, før den ett kvarter senere ender i Jaktstugeudden – plassen hvor vi skal nyte kaffe og medbrakt! Dette er en stor samling av gapahuker, småstuer, toalett, campingområde, og badeplass. En idyll, rett og slett!
Mulmholk – hjelp til insekter
Mette av brødblingser, rusler vi videre etter en halvtimes pause. Nå svinger leden raskt nordover igjen, mot Norra p-plass, der vi startet. Og snart får vi øye på noe vi umiddelbart ikke skjønner hva er.
Det er en mulmholk! En slags «fuglekasse for insekter», som settes opp der det er mangel på gamle hule trær. Mulm finner man i gamle hule eiker og løvtrær – det er en blanding av råttent tre og rester av insekter og andre dyr. Et miljø insekter trives godt i. Trekassene som bindes fast til et sunt tre er fylt med en blanding av løv og sagflis fra eik. De bygges slik at fugler (eller flaggermus) skal kunne hekke i «øverste etasje».
En annen ting vi legger merke til, er noen «trestubber» som står samlet, som om det skulle være en slags skulptur. Det er en såkalt Eikehjort-kompost. Eikehjort er Europas største bille, og kan bli opp mot ti centimeter lang. Mange steder står den i fare for å dø ut, fordi det er langt mellom populasjonene. Stubbene settes ned i marken på plasser med mye sol og varme, og her er det fint for eikehjort-hunnen å legge sine egg. Prosjektet er også med i Life Bridging the Gap.
Så er det tid for siste del av Viggeby-turen, som for en stor del går over et digert jorde, i retning veien til p-plassen. Fortsatt med selskap av flotte eiketrær i høstskrud.