Beachy Head

Beachy Head (England)

ParkeringTa Beachy Head Road til stor p-plass
NivåMiddels
Distanse9 km tur-retur
Total stigning80 m til målet, noe mer tilbake
Tid2,5 timer tur-retur
TipsP-plass, toalett og matservering ved start og mål

Etter reisens nest siste overnatting, på den sære kaia i byen Eastbourne i East Sussex, kjører vi østover et stykke, og inn på Beachy Head Road. Målet er å gå en tur på med utgangspunkt i den berømte kalk-klippen Beachy Head – med 162 meter over havet er den Storbritannias høyeste. Derfra skal vi gå langs klipper til Birling Gap, som er et knutepunkt for lokal turisme. Som så ofte eller i Wales og England, er det utrolig godt tilrettelagt for turfolk. Vi parkerer på en stor p-plass der vi finner både en liten utekafé, isbil og et toalettbygg som kunne vinne designpriser.

Toalett

Ikke nok med dette! Et steinkast unna ligger det en restaurant og utstillingslokale. Bør besøkes, i hvert fall utstillingslokalet. Vi tenker å spise ved mål, så vi nøyer oss med å kaste et blikk inn i restauranten, og noterer oss at vi kunne tatt med oss bikkja inn – typisk for ekstremt hundevennlige Storbritannia!

Restaurant og utstilling

Krig og selvmord

Beachy Head er militærhistorisk grunn. Under andre verdenskrig bygget RAF en reléstasjon der, for å forbedre radiokommunikasjonen med sine fly. En radarstasjon ble også bygget. Før vi begynner på selve turen, rusler vi ned og ser på minnesmerkene om krigen. Herfra sees også Beachy Head Lighthouse, som i 1922 erstattet Belle Tout Lighthouse, som vi snart skal passere på vei til Birling Gap.

Beachy Head Lighthouse

Dessverre er det ikke bare historiske slag som kan knyttes til disse klippene – de tiltrekker seg også mennesker med selvmordstanker. Årlig velger i snitt rundt 20 personer å ta sitt eget liv ved å hoppe fra klippene, og i 2010 hadde Beachy Head verdens høyeste selvmordsstatistikk etter Golden Gate-broa i San Fransisco og Aokigahara-skogen i Japan.

Lettgått tur

Dette er en tur-retur-tur, der vi passerer klippenes originale fyrtårn Belle Tout Lighthouse begge veier. Kanskje turens største blikkfang, der det ligger tett på stupbratte klipper. Årsaken til at det ble fritatt plikttjeneste for over hundre år siden, var at tårnet ofte var innhyllet i tåke, noe som selvsagt svekket virkningen for forbipasserende skip.

Belle Tout Lighthouse

Turen starter på rundt 150 meters høyde, og går slakt nedover på gressganger, mot Birling Gap som ligger omtrent på havnivå. Avstikkere går ut mot klippekantene, men ofte er disse avsperret med tau, eller det er satt opp advarsler. Underlaget er ikke like fast alle steder, og ras kan gå. Etter tre kvarter går vi opp en liten bakke og passerer Belle Tout Lighthouse, og fortsetter mot målet.

Birling Gap

En liten halvtime etter at vi passerte fyrtårnet er vi fremme ved Birling Gap. Her er det turister fra alle verdenshjørner, og selfies sendes i øst og vest. Turistbusser kommer og drar; noen rusler rundt på stranden under klippene, mens andre frekventerer restauranten og souvenirsalget. Vi kjøper oss noe godt å bite i, og benker oss ute før vi tar bena fatt tilbake til bybobilen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen