Pen y Fan (886 moh.)

Pen y Fan (886 moh.)

ParkeringP-plasser ved start
NivåMiddels
Distanse3,3 km én vei
Total stigning450 meter
Tid2 timer og 20 minutter tur-retur
TipsToalett ved start

Pen y Fan er den høyeste toppen i nasjonalparken Brecon Beacons sør i Wales. Etter en overnatting på den trivelige og romslige campingplassen Bishops Meadow Camping and Caravan Park, rusler vi rundt i småbyen Brecon og venter på bedre vær. Men det lar vente på seg, så utpå dagen seler vi på og kjører til starten på denne populære toppturen. Og vi er sannelig ikke alene! Akkurat denne dagen asfalteres den store faste p-plassen for turen, og derfor er det massevis av biler parkert langs veien og på små p-plasser.

Været er ikke så verst nede ved veien, men lenger oppe ligger tåka. Så vi forventer oss ingen utsikt fra toppen. Man kan velge mellom to ruter opp, eller gå den ene opp og den andre ned – men deler av rutene er felles, så noen riktig sirkel blir det ikke.

Jevnt oppover i nakent terreng

Turen gås i nakent terreng, på en tydelig sti som til tider bærer preg av stor belastning. Antageligvis derfor er den av og til forsterket med steinheller. Vann til hunden trenger du ikke tenke på; turen starter ved en stor bekk, og det finnes ett og annet vannhull underveis på en ganske kort tur.

Bekk ved start.

Det går jevnt oppover, fra rundt 450 moh. til nesten det dobbelte. Tåka siger på oss etter hvert, og utsikten blir derfor ensformig, avbrutt av en og annen sau som dukker opp. Visse steder kan det være bratte og sleipe skråninger, så det er greit å ha litt fokus på hvor en setter bena.

Etter en drøy time er vi oppe ved varden og skiltet som viser at vi har nådd toppen Pen y Fan. Utsikten er dessverre fraværende der oppe, og her skal man passe seg – noen meter bak varden går det et stup som nå er tilsløret av tåke.

Ny vei ned

Returen legger vi til den tidligere nevnte alternative ruta, som går parallellt med ruta vi tok opp, og ender nede ved hovedveien bare to-tre hundre meter fra der vi startet vandringen. Nå har vi først en bratt skråning til høyre, med mer dramatisk utsikt å skimte i tåka. Så letter tåka, og vi følger en tydelig sti nedover mot veien og parkeringen der bybobilen står.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen