Eidem-Sundsvoll

Eidemstranda
Eidemstranda

Eidem-Sundsvoll

ParkeringLevika
NivåKrevende (om man går hele ruta)
Distanse10 km én vei – vi gikk 3,5 km
Total stigning70 meter
Tid1 time og 20 min. på 3,5 km
TipsToalett i Levika

Eidem-Sundsvoll er et flott alternativ til Vegatrappa og toppturene på Vega. Det kan nemlig være lett å glemme de mange familie- og barnevennlige turløypene som også finnes på øya, og som du finner en oversikt over her.

Dette er en led som starter/slutter i Levika på Eidem ved Vegas sørkyst, og går langs yttersida til Sundsvoll på vestkysten, ikke langt fra starten på Vegatrappene. Levika er åpenbart en plass tilrettelagt for friluftsliv, bading og ballsparking. Så her finner vi blant annet et toalett og hva vi antar er et omkledningsrom.

Vi starter på badeplassen i Levika.
Toalett i Levika (Eidem).

Vegas høyeste fjell

Men vi skal altså ut og gå en tur, og ved ledens start finner vi informasjonstavler over både leden og Eidemsliene naturreservat, samt et skilt til Trollvasstind.

Trollvasstind (799 moh) er Vegas høyeste fjell, og tar man med seg denne toppturen, for så å gå ned igjen og fortsette til Sundsvoll, for deretter å returnere til Eidem, blir jo dette minst et heldagsprosjekt. De fleste som går Trollvasstind starter nok fra et annet sted på øya, kalt Åsen.

Men vi skal forlate Vega denne dagen, og «bare» Eidem-Sundsvoll er mila lang hver vei, så vi nøyer oss med å gå cirka tredjeparten før vi må snu for å rekke fergen. Og uansett hvor langt du går, er dette en praktfull tur, der en merket sti går mellom Trollvasstinden/Gullsvågfjellet og havet.

Lettgått led

Eidem-Sundsvoll er ingen tung led å gå rent teknisk. Stigningene er få og ikke spesielt høye, og vi går på hardtrampet jord, stein og noen ganger rullestein. Men den er som sagt lang, og derfor gir vi den betegnelsen «krevende».

Den merkede stien er stort sett lett å følge, men enkelte ganger er merkingen litt gjemt, så følger en ikke med kan man fort få et avvik, slik at man må hente seg inn igjen. Ja – snakker av egen erfaring!

Lettgått start i retning Eidemstranda.
Eidemstranda.
Eidemstranda.

Starten går på en bred sti med dyrket mark på en side, og kurs direkte mot havet. Etter et kvarters tid kommer vi frem til Eidemstranda – et langgrunt og populært badested.

Etter å ha krysset stranden, går leden litt mer innover i terrenget, litt lenger unna kystlinjen. Etter rundt femti minutter går den igjen helt ned til havet, nærmere bestemt i Ervika, der det er satt opp bord og benker. Nydelig plass å ta en rast!

Bord og benker i Ervika.
Rasteplass i Ervika.

Fjellvegg og fika

Vi velger å fortsette, og igjen beveger vi oss litt lenger unna havet, samtidig som leden sakte dreier nordover. Vi kommer snart til «veidelet» der ledene videre mot Sundsvoll og opp til Trollvasstind skilles. Og så fortsetter vi et stykke til, mot Sundsvoll, til vi spotter en vegg foran oss. Der – etter 3,5 kilometer og én time og tjue minutters vandring – avbryter vi, og leter opp et fint sted for en kopp kaffe og ei brødskive, før vi returnerer til bybobilen.

Og vi er enige – neste gang vi er på Vega skal vi gå hele turen Eidem-Sundsvoll, eventuelt motsatt vei!

Her tar vi lunsjen. Nydelig!
Her var det godt å sitte, og bare nyte utsikten mot havet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen