Bobil i Lom

VERDT ET BESØK FORDI: Med bobil i Lom nasjonalparklandsby, med det offisielle navnet Fossbergom, besøker du et kompakt tettsted med gjennomført byggeskikk, sjarm, relevante butikker, koselige serveringssteder og spennende turstier.

Kjært barn har mange navn, og Fossbergom er egentlig navnet på administrasjonssenteret og tettstedet vi som mange andre ofte kaller «Lom». Men så er det slik at Fossbergom er ett av kun fem steder i Norge som har fått hedersbetegnelsen «nasjonalparklandsby», kan Åshild Myhre Amundsen i Lom kommune opplyse. Og i markedsføringen av Lom sentrum som innfallsport til nasjonalparkene Jotunheimen, Breheimen og Reinheimen brukes ofte betegnelsen «Lom nasjonalparklandsby«. Og derfor snakker mange om «Lom», i forståelsen «Lom sentrum».

Vi er uansett alltid innom denne nasjonalparklandsbyen når vi er på farten i Jotunheimen. Særlig Valdresflye bruker vi ofte som base camp for vandring, og selv om det er kortere vei til Beitostølen velger vi alltid mer sjarmerende Lom for å få et avbrekk og handle. Enten kjører vi tur-retur og parkerer på p-plassen like ved stavkirken, eller – hvis vi vil overnatte og det er lavsesong – tar inn på sentrumsplasserte Nordal turistsenter, som i nyere tid har etablert et flott bobilområde på campingen. Alternativer til denne kan være Gjeilo Camping og Lom Camping.

Apropos stavkirken – dessverre er det mange bobiler som parkeres der, enda plassen er tydelig skiltet «Busser». Dette skaper selvsagt problemer for turistbussene. Så ikke still dere der! Og Lom kommune liker heller ikke at en del med bobil står der om natten.

Plassen ved Lom stavkirke er en p-plass for turistbusser!

Mange tilbud i Lom

Så hva er det å finne på med bobil i Lom? Mye. Noe mange har forstått, for her er det travelt i sommersesongen, og stedets eget «Sinsenkrysset» er sjelden tom. Her finnes dagligvarehandel og apotek. Og sportsbutikker, som ikke minst selger utstyr relevant for fjellvandring. Her finnes videre suvenirbutikker og gavebutikker, hotell og turistsenter. Og her ruver selvsagt Loms største attraksjon, vakre Lom stavkirke – en av de eldste og største stavkirkene i Norge. Og åpen hele sommeren!

Legg også merke til statuen av forfatteren og læreren Olav Aukrust ved kirken. Sentralt i Lom ligger også Norsk fjellsenter, som er besøkssenter for nasjonalparkene Jotunheimen, Breheimen og Reinheimen. Og Lom har på toppen av det hele en turistinformasjon (Nilsbue ved rundkjøringen) som er åpen og bemannet hele sommeren og deler av vinteren.

Et «must» med bobil i Lom er å gå på ett av de mange spisestedene med uteservering. Vi bestiller ofte pizza eller bakervarer hos Bakeriet i Lom med sin karakteristiske toalett der stabler med vedkubber hindrer innsyn. Stikk gjerne også innom Smak i Lom og kjøp spennende drikkevarer og mat fra lokale produsenter.

Lom preges selvsagt også av elven Bøvra og den fyrige Prestfossen, som deler tettstedet i to og nødvendiggjør Ulstadbrua. For den som liker spenning er den såkalte Prestfosstraversen en mulighet – en zipline som blant annet går under brua.

Ellers er det godt tilrettelagt med stier og veier rundt omkring i sentrum, og det kulturhistoriske er vel ivaretatt. Et godt eksempel på det er trebrua som går over elven Bøvra i sentrum; den er bygget som en såkalt utleggsbru fra 1700-tallet.

Bobilvennlig

Tettstedet har virkelig tilrettelagt godt for turister, inkludert de som er med bobil i Lom. En av de to bensinstasjonene i sentrum har tømmeanlegg for gråvann og toalett. Og parkeringsmulighetene er gode, enten du skal handle eller bare rusle rundt en time eller tre. Er det fullt i sentrum er det sommerstid alternativer i nærheten, spesielt godt egnet for dagsparkering for bobiler.

Trivselsfaktoren er etter vår mening høy. I motsetning til enkelte andre mindre turiststeder har stedet stil og gjennomtenkte løsninger. Som et lett tilgjengelig offentlig toalett i sentrum. Selv rundkjøringen foran kommunehuset har en grønn flekk med sittebenker! Og vil du strekke litt ekstra på bena går det flere turruter i området, med start og mål i Lom sentrum. Vi valgte for vår del å gå Bordvassvegen, og angret ikke på det!

Vinterbesøk

Vinterstid er Lom et mer nedstengt sted. Lom Camping og bobilplassen hos Nordal turistsenter er stengt når vi dukker opp der sent om kvelden 30. desember 2024, for en «transitt-overnatting» før vi skal feire nyttår i Sjodalen. Derfor må vi snike oss til en diskret overnatting på p-plassen ved siden av kirka, der det er skiltet med «camping forbudt». Ikke at vi slår leir, akkurat. Og ikke at noen bryr seg. Her er ikke en kjeft, og knapt nok en bil. Lom sentrum er vakkert julepyntet, men øde.

Om morgenen tar jeg en tidlig tur ut med hunden. Går oppover veien som også er starten på de merkede turene Lomseggen og Bordvassvegen. Men nå, idet vi kommer opp til Storstabburet fra 1613, rusler vi inn på Lom Bygdamuseum i Presthaugen – et friluftsmuseum med stier og verneverdige bygg på koselige tun. Også et nytt eldhus har fått plass, etter idé fra det lokale kokke-ikonet Arne Brimi.

Mens vi rusler blir konturer stadig tydeligere. Og som en lokal versjon av Mount Fuji dukker Lomseggen opp i grålysningen. Vi får en nydelig start på årets siste dag. En dag som skal ende enda bedre på Sjodalen Hyttetun og Camping.

Translate »
Skroll til toppen