Rundtur på Skuleberget (Höga Kusten)

, ,
Skuleberget

Rundtur på Skuleberget

Skuleberget
ParkeringNaturum Höga Kusten
NivåLett
Distanse4,5 km (rundtur)
Tid1 time 55 minutter
Total stigning350 meter
TipsVia Ferrata finnes det også her.

Etter å ha gått Gula leden og deretter gått fra inngang vest til Slåttdalsberget i Skuleskogen nasjonalpark, fyret vi opp bybobilen og dro videre sørover, til en overnatting på Skuleberget Havscamping.

Vi overnattet på Skuleberget Havscamping.

Dagen etter var Friluftsbyn og Naturum Höga Kusten ved foten av Skuleberget målet, bare en kort kjøretur fra campingplassen.

Her finner du mangt og meget – blant annet en Via Ferrata. Men i bunn og grunn handler stedet uansett om årsaken til at Höga Kusten heter akkurat det, og hvorfor området er en del av UNESCOs verdensarv.

Saken er nemlig den at man her kan skilte med verdens høyeste målte kystlinje etter siste istid. Der man i dag står 286 meter over havet, sto man ved havets bredde for rundt 10 000 år siden.

Höga Kusten har fått sin navn fordi man der har verdens høyeste målte kystlinje etter siste istid.
Her kunne man ta et bad – for 10 000 år siden.

Markeringen for denne eldgamle kystlinjen kom vi til underveis på dagens tur – en rundtur som startet og sluttet på en sti ved navn Rövarstigen. På 1600-tallet holdt visstnok en gjeng røvere seg skjult i en grotte vi kommer til, når de tok pause fra røvingen.

Avslutt med en hyggelig lunsj

Dette er en fin liten rundtur der det går ganske bratt oppover i første del (man kan også gå Höga Kusten-stigen opp; lengre og mindre bratt).

På toppen finnes det en restaurant og flotte utsiktspunkt, og altså denne markeringen av den gamle kystlinjen.

Så går man langs Skuleberget en stund, før man går ned og følger en grusvei tilbake til Naturum. Der vi for vår del tok en lunsj på Besøkssenteret.

Besøkssenteret i Naturum og Friluftsbyn.
Besøkssenteret.

Det finnes flere rutevalg med utgangspunkt Naturum og Friluftsbyn. Alle er godt skiltede, og regn med at du langt i fra er alene underveis. Dette er en kjent turistattraksjon i Sverige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Scroll to Top