Gullsvågfjellet (725 moh)

Varden på Gullsvågfjellet.
Varden på Gullsvågfjellet.

Gullsvågfjellet (725 moh)

ParkeringStor p-plass og bobilparkering ved Vegatrappa
NivåKrevende
Distanse8 km totalt
Tid2,5 – 3 timer opp
Total stigning700 meter
TipsFortsett fra toppen av Vegatrappa

Vi har beskrevet turen opp Vegatrappa på vestsiden av verdensarv-øya Vega utenfor Helgelandskysten, og der nevnt at det fra Ravnfloget, som toppen der kalles, går sti videre til 725 meter høye Gullsvågfjellet.

Vi har tenkt oss dit, og tar snart farvel med den mektige jern-ørnen på toppen av Vegatrappa, for å fortsette videre mot en ny og høyere topp.

Ørnen på toppen av Vegatrappene.
Ørnen på toppen av Vegatrappene.

Vanligvis starter nok folk andre steder på Vega, når Gullsvågfjellet er målet (blant annet på stedet som heter Gullsvåg). Gondolen mange sikkert vil legge merke til, er ikke for «vanlige folk». Den brukes når det gjøres arbeid på telemast-anlegget på toppen . Men vi fortsetter altså fra toppen av Vegatrappa, oppover på hardtrampet jord og stier som sporadisk er merket med røde merker og piler.

Opp, ned og opp

Ferden går først oppover, men ikke i særlig bratt terreng. Så flater det ut en kort stund før vi går ned i et søkk og deretter oppover igjen. Og da med direkte peiling på toppen.

En liten rød prikk viser hvor leden går.
Sporadisk merking.

Terrenget er som sagt merket, og stien er relativt tydelig, så særlig i vær med god sikt er det lett å orientere seg. Men det blir likevel litt mer forvirrende når vi nærmer oss toppen. Da blir vi nemlig usikre på hva som egentlig er Gullsvågfjellet. Her er flere varder å se!

Mot venstre, når vi kommer opp mot toppen, står det en rekke metallstenger, som en slags veivisere i retning anlegget med de digre telemastene. Men her er også en topp og en varde til høyre, og vi går ditt opp først. Og skjønner fort at det er «feil» topp. Deretter går vi mot og forbi telemast-anlegget, ut til et par andre varder vi har fått øye på. Feil igjen!

Endelig rett topp

Først da skjønner vi at varden vi ser etter ligger ved telemastene. Vi går dit, og kan endelig føre navnene våre inn i boka i den røde postkassen på en varde behørig merket «Gullsvågfjellet».

Her er den riktige varden - med rød T-postkasse.
Her er varden vi lette etter en stund. Skilt og rød T-postkasse levner ingen tvil.

Utsikten har vært og er fortsatt bra. Men mørke skyer truer, så vi dropper matpausen og starter returen direkte. Turen ned til Vegatrappa går greit, bortsett fra én gang, da vi surrer oss inn på feil sti. Men Fenix 6-klokka loser oss kjapt tilbake på rett plass, og så er det raske trappetrinn ned til bybobilen der en velfortjent flaske Prosecco og god mat venter i kjøleskapet.

Fra toppen av Vegatrappa til Gullsvågfjellet brukte vi til slutt godt og vel et par timer, men surret altså «bort» minst 20 minutter på å velge feil topp først. Ned til ørnen på toppen av Vegatrappa brukte vi ikke mer enn 1 time og 15 minutter. Hvilket gjør at vi konkluderer med at turen opp til Gullsvågfjellet, inkludert Vegatrappa, lar seg gjøre på under tre timer.

Relive-vidoen under viser start fra toppen av Vegatrappa, og man kan også se hvor vi var i ferd med å gå feil på turen ned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen