Falun
I Falun var Dalarnas museum dessverre stengt. Men Falu Gruva leverer, og er vel verdt et besøk! De har til og med en bobilplass der! Det var i 2001 at området rundt Falun og Stora Kopparberget fikk verdensarvstatus av UNESCO. På 1600-tallet var gruvene her Sveriges største og mest moderne arbeidsplass, og 70 prosent av Europas kopperproduksjon kom herfra. Vi kjører inn den fine inngangsportalen, og finner snart både dagsparkering og stedets egen bobilplass. Vi dukker opp etter at bygningene er stengt, men det er fortsatt mye spennende å se utendørs.
Mat må man ha, og flaks er det vel for oss at den gamle Gruvstugan nå er bygget om til pizzarestaurant. På oversiden av det dype dagbruddet hvisker en lokal frøken til oss at her finnes byens beste pizza. Vi er ikke vanskelige å be! Utsikten er formidabel. Vi skuer over det dype dagbruddet, og videre over mot Faluns velkjente hoppbakker.
Små glugger i et nettinggjerde mot gruven har fått rollen som innramming av flotte motiv. Ikke minst hoppbakken i Falun har mange nordmenn et forhold til. Litt bortenfor pizzarestauranten ser vi en oppmuntrende melding på et skilt satt opp i 1990. Turister oppfordres til å stille seg opp ved skiltet og vinke. I pasienthotellet i åttende etasje på byens sykehus er nemlig en kikkert rettet direkte mot det. Kanskje står en pasient eller pårørende og titter gjennom den akkurat nå?
Sjøsidan Falun
Vi har tilbrakt noen netter i Falun, og har vent oss til å bo på Sjösidan Falun, som ligger ved innsjøen Runn, og er et aktivitetssenter med bobilplasser og campinghytter. Vi liker oss her, fordi det er enkelt (grusplasser med strøm) og funksjonelt (servivebygg med toaletter, dusjer og kjøkken), og fordi vi kan gå lange turer med hunden på stier og grusveier i skogen like ved. Og så er det noe eget med å campe nær vann. Like bortenfor bobilplassene ruver Villa Herdin med sin restaurant/kafé. Til sentrum av Falun er det bare noen få kilometer.