Storsmeden (2016 moh)

Storsmeden i Rondane.
Storsmeden.

Storsmeden (2016 moh)

Det er såpass lenge siden som i september 2013 vi svingte av fra E6 like før Otta, i retning Mysuseter, og satte kursen mot Letrud´s parkering i vår daværende bobil – en alkovebil signert Chausson. Derfor har denne beskrivelsen ikke med kart eller tabell – det var nemlig først senere at en Garmin Fenix 3 (og i dag en Fenix 6) kom på plass rundt venstre håndledd, og registrerte og lagret bevegelser og empiri fra våre fotturer.

Planen var uansett å gå til Storsmeden i fjellkjeden Smiubelgin, kjent for sine spisse topper. Og da med bobilen parkert på p-plassen på Spranget, som er utgangspunktet for flere turer i Rondane. Her er det også sykkelutleie, og mange sykler til Rondvassbu og bruker dette stedet som utgangspunkt for turer.

Lang oppmarsj

Ulempen med å starte vandringen fra Spranget er at oppmarsjen mot toppene blir lang; rundt seks kilometer for vår del. Terrenget er lettgått til og begynne med, med grusvei og stier. Så blir det mer krevende, med mer stein, og til slutt er det bratt fra fjellets fot og oppover.

Bratt opp i ur.

Åndenød

Vi surret det litt til og valgte feil vei opp, og i den lange og bratte fjellsiden fikk jeg noe jeg aldri har hatt siden – skikkelig åndenød. Det var bare å sette seg ned i noen minutter, og få pust og tiltakslyst tilbake. Nå skal det nevnes at undertegnede den gangen var mindre fjellvant, i betydelig dårligere form enn i dag, samt ti kilo tyngre. Men det er en annen historie.

Belønningen kom på toppen av Storsmeden. Hvilken spektakulær utsikt! Vi tok bilder av hverandre på en steinsøyle, med magisk fjellterreng i bakgrunnen.

Nasjonal turistveg Rondane

Etter mange timer på vandring for å notere oss for Storsmeden, og med mange kilometer i bena, var var vår Chausson mildt sagt et velkomment syn. Vi kjørte ned til Letruds igjen, tilberedte skikkelig middag og åpnet en flaske vin. Den natta sov vi godt!

Dagen etterpå ble det ingen fjelltur, men i stedet kjørte vi opp til Dombås og noen kilometer til, før vi svingte av mot Folldal mot Fylkesveg 27 – bedre kjent som Nasjonal turistveg Rondane. En stans på utsiktsplattformen Sohlbergplassen og lunsj på Atnasjø kafé ble et flott punktum på et par dager i Rondane.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen