Langfjell Panoramasti (752 moh)

Langfjell Panoramasti (752 moh)

ParkeringGaurak eller Naurak
NivåMiddels
Distanse9,5 km
Total stigning550 meter
Tid3 timer og 10 minutter (effektiv gåtid)
TipsLegg igjen sykkel ved mål

Langfjell bader seg i kveldssolen, der vi fricamper ved foten av panoramastien vi skal gå dagen derpå. Vi står diskret parkert ved en liten båthavn ved innsjøen Nisser i Telemark, ikke langt fra tettstedet Treungen, etter å ha kontaktet grunneier og spurt om lov. Stemningen er topp, maten og IPA-en det samme, og morgendagen skal gi oss en flott turopplevelse.

Langfjell Panoramasti er på sett og vis en topptur, med varde på høyeste punkt. Men turen oppleves mer som en panoramatur fra A til B, slik som for eksempel fantastiske og mer krevende Lårdalsstigen. Når en først er kommet opp, er det lettkupert terreng langs platået til man skal ned igjen.

Og siden man da må sette bobilen fra seg enten på A eller B, bør noe annet helst settes igjen på motsatt hold, slik at man kjapt kommer seg tilbake til «rullestua» igjen. For eksempel en sykkel. Særlig fordi det her bare er snakk om rundt tre kilometer på tohjulingen. Dronningruta over Fløya på Steigen har to mil mellom A og B, og da tok vi taxi!

Bratt start

Vi har bestemt oss for å starte vandringen på p-plassen ved Gaurak, og legger derfor igjen en av syklene i motsatt ende – Naurak.

Fra Gaurak til Naurak er det på skilt oppgitt å være 9,2 kilometer (vi måler det til 9,5), og frem til varden på høyeste punkt er det 5,6 kilometer. Vi passerer tidlig et grustak, og fortsetter så oppover på en slags grusvei for traktorer/ATV-er/skogsmaskiner.

Etter hvert skal vi av fra vei til sti (følg med på blåmerkene!), og deretter er det å følge blåmerkingen oppover i stadig mer glissen furuskog. Et par steder er det litt kronglete, og der er det satt opp tau til å holde seg i.

Vann og varde

Etter en snau time er vi oppe, og følger panoramastien videre langs platået, hele tiden med utsikt over innsjøen Nisser. Av og til tar vi en liten avstikker helt ut på kanten, for virkelig å få overblikket. Vi passerer små og større tjern, så hunden får heldigvis anledning til å avkjøle seg.

Bilde av Ninni og Alva og utsikt over Nisser.
Langfjell Panoramasti går langs platået, med utsikt over Nisser.

Etter drøyt et par timer er vi fremme ved varden. Vi skriver oss inn i gjesteboka, og tar kaffe og brødskiver litt lenger ut mot kanten av fjellet. Himmelen er blå, føttene får luftet seg, termosen leverer nydelig svenskekaffe og maten smaker slik mat bare smaker når man er sliten på et fjell.

Bilde av varden på Langfjell.
Varden – og kaffepause!

Fra sti til grusvei og sykkeltur

Etter rasten begynner «nedturen» fra Langfjell Panoramasti nesten umiddelbart. Vi fjerner oss fra kanten og går ned i en slags halvsirkel – først vestover, snart nordover. Etter en liten times gange vender vi nesen direkte mot øst og Nisser og Naurak. Nedturen går først på sti, og etter hvert tilbake til samme typen skogsvei som vi gikk på i begynnelsen.

Den siste biten går gjennom et hyttefelt, og så er vi tilbake til p-plassen på Naurak, der sykkelen ble låst fast til info-plakaten. Ikke overraskende er den fortsatt der, og så venter tre lette kilometere på sykkel tilbake til Gaurak og bybobilen.

Bilde av bybobilen og sykkel ved start/Gaurak.
Tilbake til start og bybobilen.

PS: Relive-videoene er todelt – start til varde, og varde til mål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen