
Bobil i Bohuslän
VERDT ET BESØK FORDI: Bobil i Bohuslän byr på «öppna landskap», sjarmerende havnebyer og mange spennende øyer. Regionen har svært mange trivelige og populære campingplasser og bobilplasser.
For mange nordmenn er bobil i Bohuslän synonymt med steder som Strömstad og Grebbestad. Og joda; vi har da loggført mang en visitt der vi har stanset på bobilparkeringen bak Eurocash-butikken, handlet mat og ruslet bort til Systembolaget for å «handle gjær og sukker». Vil du kombinere besøket i Strömstad med en lett og fin tur på godt under en time, kan vi anbefale denne leden på Blomsholm, bare rundt ti minutters kjøring fra Eurocash.
Vi overnattet flere ganger på Daftö og andre campingplasser i Strömstad-området da datteren min var jentunge. Og Grebbestad har vi selvsagt også besøkt, samt Fjällbacka, Kungshamn og Fiskebäckskill. «Lysløypa». Men bobil i Bohuslän byr på mye mer enn disse stedene. Ikke minst er det flust av flotte opplevelser på diverse øyer, enten man kommer til dem via broforbindelse eller båtforbindelse.


Idylliske øyer
Smögen er vel mest kjent for de fleste. En skikkelig ferieperle med fin bobilplass. Men vi anbefaler også på det sterkeste en tur til de langt mindre, men også mer eksotiske, øyene Gullholmen og Käringön. Bilfrie øyer, og såpass små at man får med seg det meste ved hjelp av bena. Populære blant byfolket – her går husene for mange millioner kroner. En kabelferge tar deg til Bohus-Malmön på null komma niks, og her finnes blant annet den flotte «tvillingstranden» «Pärlane strand». For vår del ble høydepunktet en «fika-pause» nede ved kyststien, der mang en glad vandrer ruslet forbi. Orker man å reise enda lenger sør i Bohuslän er Marstrand med mektige Carlstens festning et must. Og da begynner man å nærme seg Göteborgs skjærgård, Öckerö-øyene. Kanskje vårt favorittmål i Bohuslän! Gratis gule småferger bringer turistene ut til den ene øya mer idyllisk enn den andre, og alle har bobilplasser.





Bohusläns historie
Bohuslän er ellers Sveriges vestligste region, og var en del av Norge og Oslo bispedømme i 600 år (1050-1658), og har fått sitt navn etter den norske middelalderborgen Båhus festning. På norsk het området «Båhuslen». På den tiden norske konger rådde grunnen der, var det Danmark som hersket sør for Bohuslän. Så Norge og Danmark hadde felles grense i dagens Sverige! I eldre svenske dialektbøker ble bohuslänske dialekter regnet som norske. Den dag i dag finnes det mange fornorskede ord der. Eksempler er (standard svensk/bohuslänsk) «hungrig/solten», «tjata/masa», «hemsk/färt» og «ficka/lomme». Bohuslän er altså verdt et besøk! Og en bobilplass i Bohuslän som absolutt er verdt et besøk, er Lysekils Marina Bastesvikholmarna.

Vi er nye campere men gamle båtfolk i Bohuslän. Vi ser to ting. Med båt er det mulig å ligge ute i skjæra uten å måtte betale for overnatting. Med bobil/camper er det tilsvarende ikke mulig. Vi ser skilt der vi vil få politiet på fanget om vi ikke overnatter på relativt dyre campingplasser. De stedene som var av det rimelige slaget var plasser preget av anleggsvirksomhet og utrivsel. Drar gjerne til Bohuslän med båt, men med bil blir det på gjennomreise. Bohusläns indre landskap derimot var av et annet slag.
Hei; har aldri opplevd Bohuslän med båt, men synes det er uproblematisk å reise langs kysten med bybobil. Og det er kysten vi liker klart best av Bohuslän – så der har vi forskjellige erfaringer og oppfatninger. De store campingplassene skygger vi primært unna (lå noen ganger på Daftö mens datteren var barn), men vi finner lett greie bobilplasser. Ved de klassiske turiststedene, som i høysesongene har et enormt trykk med besøkende i båt og bobil, er det nok regulert så det holder, også for å gjøre fricamping vanskelig. Det finnes ellers en privat Fb-gruppe som tipser om fricamping i Bohuslän.