Ellen Keys led

Bilde fra Ellen Keys led, med merket trestamme.
Bilde fra Ellen Keys led, med merket trestamme.

Ellen Keys led

ParkeringStocklycke vandrarhem
NivåLett
Distanse6,2 km (rundtur)
Total stigning225 meter
Tid1 timer 45 minutter
TipsToalett ved start og underveis.

Under vår tur rundt Vättern byr det seg flere muligheter til vandring, men fordi vi ikke har all verdens tid til rådighet, og for en gangs skyld vil prioritere andre typer sysler, nøyer vi oss med bare én «ordentlig» tur – og valget falt på Ellen Keys led.

Og hvem i all verden var Ellen Keys (1849-1926)? Hun var en svensk forfatter, pedagog og kvinnesaksideolog, kan Store Norske Leksikon fortelle. Og hennes bolig Strand, beliggende helt nede ved Vätterns bredder i det som kalles Ekopark Omberg, er i dag åpen for visninger. Og så har hun altså fått sin egen «led» oppkalt etter seg, og den passerer rimeligvis hennes gamle og vakre eiendom.

Vi parkerer bybobilen på en romslig p-plass like ved Stocklycke vandrarhem. Her er det toalett, og på vandrerhjemmets egen kafé kan man jo ta en bit mat etter at turen er gjort.

Turen starter via en slags portal. Og så går det relativt slakt oppover, i frodig løvskog, til vi etter en halvtimes tid kommer opp til Hjässan, som er ledens høyeste punkt. Her er et utsiktspunkt oppført, der små skilt opplyser oss om hva vi skuer i en hver retning.

Bilde av utsiktspunkt på Hjässen.
Små info-skilt forteller oss hva vi ser mot.

Ellen Keys eiendom

Etterpå fortsetter vi rundturen, og nå går vi sørover og nedover, før vi svinger direkte mot Vättern og asfaltveien vi tidligere kjørte opp til startpunktet. Her – etter å ha vandret i en snau time – er det et toalett, og litt lenger oppe i veien en parkeringsplass med bord og benker for de som har meldt seg på visning til Ellen Keys bolig Strand, eller bare vil gå en tur i området.

Vi rusler oppover asfaltveien. Passerer en død eik på høyre side, og beundrer et fargerikt blomsterhav til venstre. Passerer porten inn til Ellen Keys Strand, og fortsetter nå langs Vätterns bredde i retning Stocklycke havn.

Stien er merket i oransje og blått, og av og til merket med et skilt som forteller at vi også er på pilegrimsleden Saint Birgitta Ways. Den oransje fargen forteller at man er på Östgötaleden, den blå at man er på Ellen Keys led.

Merking for tre leder.

Kjøretur med utsikt

Etter å ha gått langs Vättern i drøye tyve minutter, er vi fremme med Stocklycke hamn, som ikke er mye til havn, men et sted med enkle fasiliteter og et flott utsiktspunkt.

Deretter er vi snart tilbake til p-plassen der bybobilen står. Og nå må dere følge med – kjør ikke tilbake der dere kom fra. Veien fortsetter nemlig enveiskjørt langs Vättern, forbi vandrerhjemmet, i retning Borghamn, der vi tidligere har overnattet. Og på en smal grusvei byr det seg muligheter til å stanse, og virkelig nyte utsikten utover Vättern.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen