Solspeilet – Gvepseborg

Bilde av Gvepseborg.

Solspeilet – Gvepseborg

ParkeringRjukan sentrum / bobilplass
NivåKrevende
Distanse5,6 km totalt
Total stigning762 meter
Tid2 timer 38 minutter
TipsBruk lette fjellsko / friskt vann underveis

Det finnes en tur i Rjukan kalt «Haddelandsvegen», og den starter i Skriugata, ikke langt fra Rjukan torg. På samme sted starter vår tur, som i stor grad ER Haddelandsveien, men vi dropper den kjedelige distansen langs vei tilbake til Rjukan. Vår tur handler kort sagt om å gå opp til det kjente Solspeilet, og derfra videre til Gvepseborg med sin kafé. Der planlegger vi å belønne oss selv med omtrent samme antall kcal som vi går av oss, før vi tar Krossobanen ned til Rjukan.

Solspeilet er altså et delmål der vi legger i vei fra sentrum. Straks er vi i gammel skau med staute gamle trær som klamrer seg fast det beste de kan. Stien består av hardtrampet jord krydret med barnåler og litt småstein, og det er relativt bratt oppover. Vi starter på ca. 300 meter, og etter en times tid er vi på godt over 700 meter, og tar fatt på avstikkeren fra Haddelandsvegen inn til solspeilene (for det er flere speil her)

Bilde av solspeilene.

Mot Gvepseborg kafé

Etter å ha fortært bananer og formidabel utsikt, går vi tilbake til Haddelandsvegen og fortsetter oppover. Etter en halvtimes tid dreier stien vestover, og høydemetrene flater ut. Nesene peker nå i retning Gvepseborg, og vi passerer flere hytter underveis.

Det er varmt, og vi har mye vann med oss, særlig til hunden. Men det viser seg at det finnes flere drikkekilder underveis i form av forfriskende bekker. Cirka to og en halv times aktiv gåtid fra start dukker Gvepseborg og Krossobanen opp, og for en åpenbaring!

Bilde av utsikt mot Gvepseborg.
Gvepseborg i sikte!

Nå beveger stien seg nedover, i retning ei elv hvor Alva får et velfortjent og helt sikkert deilig kjølende bad. Deretter er det kort vei bort til dagens hovedmål.

Som planlagt belønner vi oss selv med kaffe, rekesmørbrød og vafler. Mat og tilbakelagt tur nytes utendørs, med fabelaktig utsikt mot Rjukan og Gaustatoppen. Deretter tar vi Krossobanen og «Blåbæret» ned, før vi rusler tilbake til Rjukan bobilplass. En relativt tøff tur, noe som skyldes den bratte stigningen første timen, samt at varmen (30 grader på det varmeste) nok også bidro.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen