Ilsengstiene

ParkeringIlseng idrettsplass
NivåMiddels
Distanse9,0 km
Total stigning87 meter
Tid2 timer 20 minutter
TipsUtedo underveis

Ilsengstiene på Ilseng er tidligere kåret til Norges beste turrute. Men som flertallsformen i navnet antyder er ikke dette bare én rute, men et nett av stier på til sammen over 25 kilometer. Så du kan gå den ruta du selv vil – kort eller lang! Rundtur eller tur-retur. Uansett blir en fin tur i selskap med elver og kulturhistorie.

Vi valgte å gå det som kalles «Hovedrunden». Det vil si, når vi sjekker Garmin Connect etterpå ser vi at vi ved en anledning faktisk valgte en litt annen vei, så det ble bare «nitti prosent Hovedrunden». Stiene går nemlig på kryss og tvers, og valgmulighetene er hele tiden mange. Men det spiller jo absolutt ingen rolle! Stien er lettgått, men vi har vurdert vårt valg som «Middels», siden den tross alt er nesten mila lang.

Vi parkerer ved Ilseng idrettsplass. Og det er nettopp Ilseng IL og Hamar og Hedemarken Turistforening som står bak stiene, i samarbeid med rundt 25 grunneiere. Fra idrettsanlegget er det skiltet videre over fotballbanen og inn i skogen og nettet av stier. Blåmerkingen følger oss tett, skilt og informasjonstavler likeså. Her kan man rusle på måfå, eller som oss ha en plan om hvor turen skal gå. Stiene er uansett brede og behagelige å gå på, så her holder det lenge med gode joggesko.

Vi har tuppene av fjellskoene rettet inn mot Farmenkoia, som ikke bare er en koie, men en liten «seter» med gapahuk, bord, benker og en skikkelig utedo. Et eksempel til etterfølgelse for Turistforeningen generelt, som kunne lagt litt mer ressurser i utedasser. Hvor mange får man for én arkitekttegnet stashytte (som vi DNT-medlemmer med bobil sjelden eller aldri oppsøker)? Ilsengstiene er som nevnt rikt «dekorert» med informasjonstavler, og Farmenkoia er intet unntak. Så der kan du lese om nettopp Farmenkoia!

Vi har gått litt nordover og vestover, og etter en halvtimes tid følger vi stien sørover. Hunden får snart anledning til å bade i Lageråa – det første av flere møter med elver. «Ilsengstiene – stedet der elver møtes» er et navn som ofte brukes på plakater og tavler. Og elvene det er snakk om er Svartelva, Starelva, Lageråa og Fura.

Så går vi en stund med Lageråa på én side og åkrer på den andre, før vi krysser Ilsengveien og fortsetter sørover på ny sti i retning Horne bru. Snart dukker en flott gammel steinbru opp, og under den får Alva seg igjen en etterlengtet dukkert i varmen!

Vi går videre sørover mot Svartelva, snart over hovedveien ved jernbanebrua, der Ilsengveien går over i Gamleveien, og fortsetter på andre siden, etter hvert inn den korte Elvevegen, forbi en haug felger hos Andrå Dekk og Felg, og inn i skogen igjen.

Så er det tid for en liten rast! Vi går ned til rasteplassen Skogstad helt nede ved Svartelva. Datteren min gjør det samme som hunden – tar seg et kjølende bad. Etter pausen går vi videre mot Løkenkvern bru, og svinger snart innom en annen rasteplass – Snippen. Men bare for å se. Ved Løkenkvern bru over Svartelva er det skiltet mot en gapahuk, og innover stien her kommer vi til Ilsengstienes «indrefilet»: Bjørby.

Bjørby

Løkenkvern bru

Bjørby er et kulturlandskap som er tilrettelagt for plante-, dyre- og fugleliv. Her deler Svartelva seg, og her er det en 200 år gammel kanal. Her er en løvtre-park med navn på seksten forskjellige trær – muligheten for å lære litt, altså. Her er det en gapahuk med flere sittegrupper. Ekteparet som reddet dette området fra å bli jordbruksland heter forresten Trond Vidar Vedum og Karen Sigrid Slagsvold. Og som kjent har de en sønn som er leder av Senterpartiet. Trygve Slagsvold Vedum er også den som driver gården Bjørby i dag

Etter Bjørby dreier vi nordover, passerer en stor og praktfull 120 dekar stor kornåker som lover å produsere nok til 120 000 brød, og går over jernbanelinjen og litt videre på en grusvei – noe vi ikke skulle ha gjort. For stien tilbake mot Ilseng idrettsplass går presis rett etter sporet. Men vi oppdager det nesten med én gang, så vi «taper» nok ikke mer enn fem minutter på missen.

Derfra går vi lukt inn i Laban-skogen, men dreier snart ned mot idrettsplassen og bybobilen. Cirka ni kilometer ble runden i rundt 25 grader, og det på det flotteste konglomeratet av stier vi har satt våre ben på. Etterpå bærer det hjemover til Nittedal. Ilsengstiene blir en flott avslutning på fem flotte dager i bybobil rundt Mjøsa. Bare en kort stopp gjenstår. Espa. Der gjør vi ikke som folk flest, og kjøper boller. Nå er det istid!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen