Bobil i Steigen

VERDT ET BESØK FORDI: En reise med bobil i Steigen – en slags mini-versjon av Lofoten – innebærer godt armslag, fine overnattingsmuligheter, steile fjell, hvite strender, flotte vandringsleder, kultur/kaféer/mikrobryggeri og det spennende krigsmuseet Batterie Dietl.

Steigen har ofte blitt kalt «den ukjente perlen» og «den flotteste naturhemmeligheten i Nordland». Men så er det slik med ukjente paradis, at de før eller senere gjerne blir kjent. Steigen er fortsatt et paradis. Men kan neppe sies å være ukjent lenger.

Hva Nordland angår, er nok likevel Lofoten fortsatt for storebror å regne, når det gjelder fristende destinasjoner for oss bobilturister. Men en anselig mengde turister tar også av fra Tømmerneset, en halvtimes kjøretur sør for velkjente Innhavet Bobilparkering, og dukker inn i den åtte kilometer lange Steigen-tunnelen. Og ut igjen, til flott natur og forseggjorte rasteplasser.

Bilde av rasteplass med toalett i retning Steigen.
Rasteplass med toalett og Steigen foran oss.

Engeløya

Steigen er ikke ett sted, men består av fastland, øyer og halvøyer. Det nok langt de fleste egentlig tenker på når Steigen nevnes, er Engeløya. Det er primært dit vi drar når vi er der oppe. Først inn på Joker-butikken, med sin joviale krambu-karakter. Og så videre til Bø Camping, som ikke er en campingplass, men en oppstillingsplass for bobiler, med enkle fasiliteter.

Der står vi mellom fjell, med utsikt over storhavet. Her er det påfylling av vann og tømming av søppel. Og et kort stykke unna kan man også få tømt toalettet i et hull i bakken (men sjekk om dette fortsatt er tilfelle, skal du dit). Uansett er det i følge bobilplassen.no tømming i en båthavn i Leinesfjord, og også på en større miljøstasjon et lite stykke etter innkjøringen til Steigen-tunnelen, på høyre side, i retning nordover mot Innhavet.

Batterie Dietl

Bare noen hundre meter unna, i et flott område merket av andre verdenskrig, ligger Batterie Dietl. Her kan man delta på guidede omvisninger, og blant annet høre om de såkalte Adolf-kanonene – blant verdens største på den tiden, med 21,5 meter lange kanonløp. Mannshøye granater hadde en rekkevidde på utrolige 56 kilometer!

Ikke langt unna ligger det et minnesmerke over 514 soldater fra Den Røde Armé. Fangene bukket under mens de slavet for nazistene under byggingen av Dietl-festningen .

For den som heller vil slå seg til på en vanlig campingplass, finnes det en campingplass tilknyttet Steigen Sjøhus på Røssøya. Der kan du koble bobilen til strøm, og benytte et servicehus med toaletter, dusj og vaskerom. Sjekk også Steigen Vikingtun Camping, som holder åpent året rundt for bobiler.

Bøsanden og andre attraksjoner

Hva bedriver man så tiden med i Steigen? Fritt valg! Vi har alltid gått flotte turer i området. Vi har benyttet oss av kulturhistoriske tilbud, som for eksempel omvisning på Batteri Dietl. Og vi har drukket kaffe og spist mat på Steigen Bygdetun, som i tillegg til å ha servering i likhet med Batterie Dietl er en del av Nordlandsmuseet. Selvsagt har vi også spist is og kjøpt ting og tang på Elses Oase. Og mat og annet har vi handlet på den lokale Joker Våg-butikken, som minner om en god gammel krambu.

Videre har vi ruslet på den formidable Bøsanden, med utsikt mot Lofotveggen. Og vi har også kjørt øya rundt i rolig tempo, bare for å glo på Steigens avslappede idyll. Men Steigen har mye annet å by på, og neste gang vi kommer dit skal vi minst få med oss mikrobryggeriet Engeløya Håndbryggeri, samt de berømte møsbrømlefsene hos Lefspia kafé. Lefsa serveres med brunostfyll som kalles møsbrøm.

Summa summarum – er steile fjell, hvite strender, kaféliv, storslagen utsikt og flotte turer målet, er en reise med bobil i Steigen like givende som å dra til for eksempel Lofoten eller Vesterålen.

Bilde fra den fantastiske Bøsanden på Engeløya i Steigen.
Bøsanden

2 hendelser på “Bobil i Steigen”

  1. Sigurd Ødegaard

    Takk for inspirerende blogginnlegg – igjen! Vi har også en bybobil, Pøssl Roadcar 2019, som vi bruker som base for fot- og sykkelturer. Vi var i Lofoten 2020 og nord-Vestlandet i fjor. Hadde egentlig tenkt oss til sør-Vestlandet i sommer, men det spørs om ikke Steigen ++ frister. Vi skal først gjøre unna en sykkeltur i Frankrike først.

    Fleksibiliteten som bobilen gir oss er super, mht tid og retning. Fricamping er supert; har akkurat bak oss ei uke ved kysten i Agder og Telemark. Tromøya og Raet nasjonalpark var flott. Har dere vært i Loen og gått Skålatårnet? Det gjorde vi i fjor på en værmessig toppdag. 1800 m stigning var tøft for muskulaturen; verst var siste timen nedover. Opp gikk det helt greit. Anbefaler Skålatårnet i Loen kombinert med sykkeltur i Lodalen til Briksdalsbreen.

    Ser fram til flere motiverende blogginnlegg. Du skal vite at det leses med interesse. Hilsen Sigurd på Gol

    1. Hei Sigurd; takk for hyggelig tilbakemelding! Raet og Skålatårnet er notert! Skjønner godt at sistnevnte var tøff for muskulaturen! Får ta med magnesium-tablettene :). Mvh. Geir

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen