Dalen-Rui-Eidsborg

Rui-plassen.
Husmannsplassen Rui, med utsikt over Bandak.

Dalen-Rui-Eidsborg

ParkeringBuøy Camping / Bobilparkering Dalen Brygge
NivåKrevende
Distanse11 km tur-retur
Tid5 timer tur-retur
Total stigning697 meter
TipsTa første matpause på Rui-plassen.

Vi befinner oss i Dalen i Telemark, og skal gå ruta Dalen-Rui-Eidsborg – turen fra Dalen til Eidsborg, via den gamle husmannsplassen Rui. Vi har sjekket inn på Buøy camping ved elva Tokke, et par steinkast fra sentrum. Blant bobilfolk en omstridt campingplass, siden eieren i et par sesonger har nektet bobiler over seks meter (vel; bybobiler har fått plass, uansett lengde).

I 2020 endret imidlertid campingplassen praksis, og slapp inn alle typer bobiler. Hvordan det er i dag, aner vi ikke. Et alternativ er uansett å parkere på bobilplassen på Dalen brygge, rundt en kilometer fra sentrum.

Men det beste utgangspunktet er nok Buøy camping, for da tar det bare noen minutter å gå til turens startpunkt, og en bonus er det at veien dit går gjennom Dalens trivelige lille sentrum.

Buøy Camping.
Dronebilde av Buøy Camping. Vi var der utenom høysesongen, som bildet antyder.

Legendariske Rui-søstre

Drøye 800 trappetrinn i stein, signert hardtarbeidende sherpaer, fører oppover mot husmannsplassen Rui, som egner seg perfekt som rasteplass, med flott utsikt utover innsjøen Bandak (øverste bilde). Plassen er for øvrig i privat eie i dag, men det er helt greit at vandrere tar en pust i bakken her.

Steintrapper bygget av sherpaer.
Sherpaer har laget steintrapper et godt stykke oppover fra start.

Dette er ellers ikke bare en tur med natur. Den er også spekket med sagn og kulturhistorie. Bare gå ut på utsiktspunktet Riarhamaren og les om søstrene som lot sine sønner slåss om makten i bygda. Attenårsgrense! Og et sagn, selvsagt.

Men Rui-søstrene er rene sanninga. De levde hele sitt liv på Rui-plassen. Gurine og Ingerine Schevenius (faren var opprinnelig svensk, og het Johan August Schevenius) var kortvokste (120 cm), og hadde aldri vært utenfor bygda da de som krokryggede eldre damer ble invitert til kong Olav. Da sørget mediene for at de med ett ble landskjente.

Midtveis på Dalen-Rui-Eidsborg ligger Rui-plassen, med spennende kulturhistorie å by besøkende.

Vest-Telemark Museum og Eidsborg stavkirke

Søstrene er for lengst borte, og nå er det gamle småbruket som sagt et ypperlig sted for en kopp kaffe og noe å bite i. Det er relativt bratt opp hit (ca. 1,5 km fra starten), men på på veien videre opp mot Eidsborg er det fortsatt bratt. Men så blir det slakere og lettere å gå, og den siste biten går på grusvei. Og hele veien er turen godt merket!

I Eidsborg venter to store attraksjoner: Vest-Telemark Museum og Eidsborg stavkirke. Førstnevnte anlegg består av flere bygninger, og en aktivitetspark.

Vest-Telemark Museum.
Vest-Telemark Museum.

Den vakre stavkirken fra 1200-tallet ligger bare et steinkast unna. Blant gravsteinene der finner vi én vi legger spesielt merke til. Der ligger Rui-søstrene begravet sammen med sin far.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen