Bryggefjell (778 moh)

Bilde fra toppen av Bryggefjell.

Bryggefjell (778 moh)

ParkeringInnleggen
NivåMiddels
Distanse4,3 km én vei
Total stigning434 meter
Tid1 time 30 minutter opp
TipsPåfyll av fjellvann underveis.

Det er ingen hvem som helst bobilbasecamp skal ha med seg til Bryggefjell – en av Telemarks fineste toppturer. Per Vie er muligens Norges mest leste bobilblogger. Reisebrevene på vieveier.no gir leserne følelsen av at de virkelig er med på ferden. Videoene, ledsaget av Pers dempede stemme, er som å sitte med bena i lotusstilling og meditere. Feelgood så det holder!

Om det blir feelgood denne gangen, er imidlertid et åpent spørsmål. Per har ikke gått topptur «siden Ålesund brant». To uker med trening på ergometersykkel gjør kanskje ingen sommer – han er usikker på formen! Derfor dropper vi Mount Everest, og satser på Bryggefjell i Telemark. En tur de fleste klassifiserer som «middels krevende». Så får vi se.

Kveldskos med Per Vie

En tidlig kveld i juni møtes vi på p-plassen til Bø Museum. Til bruset fra mektige Bøelva rigger vi oss til med campingstoler, bålpanne, gassbluss, fiskesuppe og Camp-vin. Vi har selskap av en flokk folkevante sauer og geiter, som raskt er borte hos oss og sier hei, og siden fortsetter med sitt. Livet er herlig!

Mot Bryggefjellnuten

Dagen derpå er vi tidlig på. Spiser frokost, drikker kaffe, pakker lette ryggsekker og fyrer opp hver vår bybobil. Noen få kilometer senere parkerer vi ved turens start – Innleggen.

P-plass på Innleggen.

Vi har valgt å gå med lette fjellsko. Et godt valg, skal det vise seg. Turen starter på bred sti, eller snarere på noe som minner mer om en slags vei. Og fortsetter på brede spor og traktorvei i lett motbakke.

Vi passerer et par hytter i frodig landskap, og kommer snart til et utsiktspunkt der man også kan sitte ned på en benk og ta et stort jafs av Telemark.

Som så ofte ellers på tur i Norge (og Sverige) kan man få med seg litt kulturhistorie underveis. Blant annet kan vi lese om, og beskue restene av, Kolahuset. Der ble det på 1800-tallet brent og lagret trekull. Senere ble dette en husmannsplass.

Plakat med info om Kolahuset.
Kolahuset

Videre på svaberg

Turen fortsetter! Nå på smalere stier av hardtrampet jord, barnåler, røtter og småstein. Tidvis går vi i tett skog, men etter hvert mer og mer på svaberg. Vi ser toppen av Bryggefjell tydelig i godværet, og stien holder lenge en ganske rak kurs mot den, før den gjør en liten dreining mot øst.

Stien er ekstremt godt skiltet og merket! Det går ikke mange meterne mellom hver gang vi ser blått – på trær, stein og direkte på berg.

Bilde av Bryggefjell-toppen.
Turens mål der oppe!

Per henger godt med. Gliser og er glad. En kjent følelse for turgåere! Selv om tempoet føles ganske moderat, og vi nå og da stanser opp for å glo, småprate eller ta en slurk vann, viser Garmin-klokka at det går greit unna. Pers form er åpenbart bedre enn fryktet!

Helt topp på toppen

Så er vi der. På toppen! Ved varden Bø Turlag satte opp for å markere sitt 20-års jubileum i 1996. Ved postkassen med gjesteboka.

Vi nyter den fantastiske utsikten. Og snart nyter Per den nydelige kyllingsalaten samboer Pia har mikset. Jeg måtte smøre brødskiva mi sjøl, men gleder meg likevel. Müslibrød med kokt egg er digg!

Utsikt fra Bryggefjell.
Utsikt fra Bryggefjell.

Vi klokker oss inn på snaut en halvannen time, på en tur med jevn stigning og fin sti hele veien opp. Det betyr en fart på 3 km/t (info for nerdene). Men husk – svaberg kan være litt glatte i regnvær og kjølig høstvær, og etter frostnetter. Vi går heldigvis denne turen under optimale forhold.

Da gjenstår det bare å takke for turen! Og vi anbefaler på det sterkeste besøk til Pers nettsted vieveier.no. Foreløpig med reisebrev fra noen få toppturer. Men vi mistenker at det kan bli flere!

Les vieveier.no´s reisebrev fra turen her!

1 hendelser på “Bryggefjell”

  1. Var der lørdag 08.10.22 i Nydelegt høstvær, hadde med hunden Charlie, og han stor koste seg, hilste på mange koslege tur folk, med også firbeinte 🐕Det var første gang eg var der opp, men turen kommer til å bli gjentatt👌🥾🍁For ein utsikt, bare domt at eg gløymte kikerten, men den skal ligge i sekken neste gang 👌Men det var ingen bok å skrive i …🤨det var det ikkje sist eller, var det ei som sa …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen