Fetsund lenser

Verdt et besøk fordi…Spennende og lærerike opplevelser ute og inne, koselig område å rusle i, trivelig kafé med god mat.
NettstedFetsund lenser

Fetsund lenser – en del av MiA (Museene i Akershus) – ligger i tettstedet Fetsund i Lillestrøm kommune, og er vel verdt et besøk. Dette er nemlig ett av to helhetlig bevarte fløtingsanlegg i verden. Og i Norge ble det i mange hundre år fløtet tømmer fra de største elver til små bekker. Bare hos Fetsund lenser kunne i perioder rundt 300 personer være sysselsatte.

Brygga med kafé.

En diger parkeringsplass er nesten tom når vi parkerer og betaler de tretti kronene det koster å stå her uten tidsbegrensning. Om det er ok å sove over i bobilen skal vi ikke si noe om; vi ser i hvert fall ingen skilt som sier noe om dette, så vi tipper det går greit. Denne hverdagen i juni står kun et par personbiler og en gammel alkovebil med nederlandske skilt der.

Eieren av bobilen observerer vi inne på kaféen i det som heter Trådbygningen, nede ved brygga, spisende på det samme vi bestiller – skikkelig god lapskaus, laget fra bunnen av (så derfor må man vente litt). Vi benker oss for vår del ute, og nyter maten som etterfølges av kaffe, suksessterte og smakfull hjemmelaget is fra Bamsrudlåven. Skikkelig godt, og vi serveres av en hyggelig ung kar som også selger billetter til utstillingen i samme bygg.

Utstillinger

Hundre kroner for en voksen koster det å komme inn på utstillingen, som er den største av flere utstillinger hos Fetsund lenser. Den er interessant og gjennomført skikkelig laget, og forteller om tømmerets vei fra skogen til kysten, og om menneskene som arbeidet med fløting. Andre utstillinger viser båter, motorer og mekanisk utstyr som har vært i bruk hos Fetsund lenser.

Parkområde og besøkssenter

Fetsund lenser er en blanding av natur og kultur, og består også av et stort parkområde som starter ved p-plassen og fortsetter bort til Besøkssenter våtmark, som ennå ikke har åpnet for sesongen når vi er på besøk. Det er mye å lære når man rusler på grus og gress, for som seg hør og bør et museum er her mye informasjon å suge til seg for den som er interessert.

Besøkssenter våtmark

Flåteganger og hvilebrakker

Den artigste opplevelsen får vi når vi fra området ved Besøkssenter våtmark stiger ut på de såkalte flåtegangene på Glomma, og følger dem hele veien tilbake til brygga og kaféen. Det var fra flåtegangene de fleste arbeiderne basket med tømmer; færre jobbet på land. I pauser kunne noen prøve fiskelykken herfra, og noen tok seg gjerne et bad.

Spasertur på flåteganger.

Underveis passerer vi lenseanlegget, og fremme ved brygga titter vi innom de røde hvilebrakkene, som ble bygget i 1950 og representerte et stort fremskritt for lensearbeiderne. Klær kunne tørkes, og man kunne få en middagshvil i en oppvarmet brakke.

Før vi benker oss på kaféen tar vi en titt på mye av det andre som er å beskue på denne delen av Fetsund lenser. Ved bryggen ligger gamle og godt vedlikeholdte båter som på forskjellig vis var involvert i fløtingen. Like ved finner vi andre utstillinger, innendørs så vel som utendørs, samt Museumsbutikken ved navn «Endeli´». På Fetsund lenser kan man rusle rundt i timesvis og suge til seg informasjon om fløting. I tillegg er det rent og pent og trivelig der, og mat å få for den er sulten. Virkelig et sted verdt å besøke!

2 hendelser på “Fetsund lenser”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen