Øysteinnatten (1174 moh)

Øysteinnatten i Telemark.
Øysteinnatten i Telemark.

Øysteinnatten (1174 moh)

ParkeringParkeringsplass Jønnbu
NivåMiddels
Distanse10 km totalt
Tid1 time 50 minutter opp
Total stigning557 meter
TipsSærlig fin for den som trives i åpne landskap.

Øysteinnatten? Noen ganger må vi bare sjekke bakgrunnen for navn på fjell. Her er forklaringen at to gjetergutter ved navn Øystein og Jøron sto på hver sin topp og gaulte til hverandre.

Det var altså «Øystein». Men hva med «natten»? Forklaringen er enkel. På lokal dialekt betyr natt «fjellknatt». Så Øystein sto på denne fjellknatten og gaulte, og det sikkert på dagtid. Derav navnet Øysteinnatten.

Enkel parkering, enkel tur

Vi gikk denne turen som den siste på en femdagers «Telemark-turné» i september 2020. Parkering var den enkleste sak i verden. Lifjell-området er svært populært og tiltrekker seg ikke minst turgåere fra Bø-regionen. Derfor er P-plassen på Jønnbu stor nok til å huse haugevis med biler og bobiler, og for en femtilapp kan du stå der hele dagen.

Diger parkeringsplass på Jønnbu.
Diger parkeringsplass på Jønnbu.

Turen opp til Øysteinnatten er cirka fem kilometer lang, og enkel å gå. Her er det åpent og godt merket terreng, med harde jordstier som ikke suger særlig med krefter. Stigningen er for det meste jevn, bortsett fra et par litt bratte steder. Men alt i alt er ikke ruta verre enn at du fort kan møte småunger på toppen. Høstfarger og grå berg brytes opp av blå vann, og siden det ofte blåser på toppene kan det være greit å vite at det er mange muligheter for å finne ly når du er vel fremme.

Underveis til Øysteinnatten i september-farger.
Ruten vi gikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen