Tivoli-Festningen

Tivoli-Festningen

ParkeringBø Camping, Batterie Dietl eller Tivoli p-plass
NivåMiddels
Distanse10 km
Total stigning70 meter
Tid2 timer 20 minutter
TipsRegn med å møte beitedyr

Tivoli-Festningen er det «offisielle» navnet på en tur på Engeløya i Steigen. Engeløya er en av våre absolutte favorittsteder. Her er det fine bobilplasser, mikrobryggeri, kaféer, et spennende krigsmuseum, hvite sandstrender og dramatiske fjell. Og her finnes det flotte toppturer og andre turer.

Vi har for eksempel gått toppturene til Trohornet, Prestkona og Vesthornet. Og vi har gått ruta Tivoli-Festningen, eller rettere sagt Festningen-Tivoli. Uansett hvilken vei den gås, en strekning langs kysten, mellom kystmuseet Batterie Dietl til en p-plass som kalles Tivoli (og som også er startsted for turen til Vesthornet).

Parkere kan man gjøre på Tivoli, Batterie Dietl eller på Bø Camping, som er en flott bobilplass ved havet, nær krigsmuseet.

Bilde av info-tavle på Tivoli p-plass.
Denne tavlen står på p-plassen Tivoli; på tavlen merket med «start». Batterie Dietl ligger litt øst for målpunktet.

Kuskrekk?

Vi pakker ryggsekkene på Bø Camping, og går grusveien forbi kystfestningen og krigsmuseet Batteri Dietl, noe som er gjort på et kvarters tid. Så fortsetter vi i retning kysten, og etter enda et kvarter vendes snuten mot venstre og den første røde T-en.

Dette er beiteområde for sau og storfe/ungdyr, ser vi fort. For det tar ikke lang tid før nysgjerrige firbente vasser over vann og setter kursen mot oss. Så har du kuskrekk, er kanskje ikke dette turen for deg. Ikke minst er sauene opptatt av oss. En stund anser de til og med Ninni som bjellesau, men interessen avtar når de forstår at dette ikke fører til grønnere gressganger.

Hvem velter merkesteiner?

Ganske kort tid etter at vi har startet på den rødmerkede delen av turen, oppdager vi at flere steiner med rød T-markering er veltet. Vandaler? Vi klør oss i hodet. Men lander på at det må være dyrene som river de ned – kanskje de klør seg mot dem? Vi ordner uansett opp, og setter veltede T-steiner på plass igjen. Så får vi håpe at de fortsatt står oppreist.

Selv om dette i kilometer er en relativt lang tur, i hvert fall når runden fullføres (nesten en mil), er her knapt noen stigning og ingen «krevende partier». Så vi bare fortsetter å gå, uten å ha noe behov for å raste. Ungdyr og sauer står her og der og glor, men mister snart interessen for oss, og forsvinner i «bakspeilet».

Etter rundt seks kilometer er vi fremme ved veien og p-plassen ved navn Tivoli. Her setter vi kursen tilbake mot Bø Camping. Underveis kan man besøke et krigsminne og/eller en gårdsbutikk, eller bare holde stø kurs på returen til bobilen. Alt i alt et kjekt alternativ til toppturene en kanskje ikke har lyst på hver eneste dag. Og tidsmessig kort nok til at turen okkuperer en ganske liten del av dagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen