
Bobil rundt Mjøsa
VERDT ET BESØK: Bobil rundt Mjøsa er dønn koselig og kortreist opplevelse, og byr blant annet på småbyer, severdigheter, kultur og kulinariske opplevelser. Velg mellom campingplasser, bobilplasser og fricamping.
Såmmå å je æ hen i væla, bære je ser Mjøsa.
En reise med bobil rundt Mjøsa byr på en rekke minneverdige opplevelser. Og det er da også skrevet dikt, sanger og bøker om Norges mest kjente innsjø. Mjøsa er også Norges største innsjø. Hovedsaklig plassert i Innlandet, men sørspissen ligger i Minnesund i Eidsvoll kommune, og dermed i Akershus. Og det er nettopp i Minnesund vi starter vår ukelange reise rundt Mjøsa, for å finne gode og forhåpentligvis inspirerende tips til bobilturister.
Men i Minnesund, der Mjøsa renner ut i Vorma, stopper vi ikke. Sant å si har vi ikke funnet noen grunner til det. Minnesund (som tidligere bare het «Minne») er et lite tettsted med bare noen hundre innbyggere. Og selv om én av dem er selveste Helge Hummervoll fra September When og Mods, selv en bobilentusiast, er og blir Minnesund et gjennomfartssted fra Oslo og nordover. Eidsvoll i samme kommune, derimot – da snakker vi kulturhistorie!


Kapp og Gjøvik
Underveis på vår tur i bobil rundt Mjøsa stanser vi derimot i Totenvika, på Kapp og i Gjøvik. I Totenvika ligger den kjente campingplassen Evjua Strandpark. Litt lenger nordover ligger Kapp – da er vi fortsatt på Toten, på vestkanten av Mjøsa, helt nede ved innsjøen. Der «legger vi til» i småbåthavnen med gamle Kapp Melkefabrikk, i et lite område som har flere severdigheter å by på. Gjøvik enda lenger nord er et enda mer kjent sted. Sammen med Oslo er Gjøvik endestasjon for Gjøvikbanen. Byen var vertsby under Lillehammer-OL, og er hjemmehavn for «Mjøsas hvite svane», Skibladner.
Videre skal vi smake ost i verdensklasse hos Snertingdalen Ysteri, før vi tar natta på gedigne Sveastranda Camping, som også ligger helt nede ved Mjøsa. Vi skal reise videre nordover, til selveste OL-byen Lillehammer. Der skal vi parkere ved de verdensberømte hoppbakkene, og kjenne på melkesyra når vi tar trappene opp til toppen, der belønningen er en fantastisk utsikt. Gågata i Lillehammer er også spesielt trivelig. Maihaugen et must. Og så skal vi ta en ny natt på ny campingplass – denne gangen Lillehammer Camping.


Lillehammer og Helgøya
Dag 3 bryter vi opp, kjører sørover igjen, og over den 1420 meter lange kassebroa Mjøsbrua – Norges femte lengste bro, åpnet i november 1985. Før det måtte man velge mellom ferge Mengshol-Gjøvik eller kjøre en svingete strekning mellom Moelv og Lillehammer. En ny bro er forresten under utredning. Vi skal fortsette til drømmemålet Helgøya, som er Norges største ferskvannsøy. Og har hatt egen bro siden 1957. På denne øya spekket med kulturhistorie, koser vi oss på kafé og rusler i fin natur, før vi fricamper på en grusplass helt ved innsjøen.


Brumunddal og Hamar
Den fjerde dagen på vår bobiltur rundt Mjøsa står Brumunddal på agendaen. Brumunddals navn er avledet fra elven Brumunda, og stedet fikk ikke bystatus før i 2010. Populærnavnet er for øvrig «Dala». Vi kommer ikke unna at Brumunddal for mange var byen hvor rasisme og innvandrerfiendtlige holdninger fikk vokse frem i en tid med mye arbeidsledighet blant unge. Rundt 1990 var det nærmest – i verste forstand – «sørstatstilstander» der. Brannbomber ble kastet, kors tent på og innvandrere banket opp. Arne Myrdal holdt appell, og blitzere og antirasister kjeppjaget. En artikkel i Aftenposten – «Brumunddal – stedet Gud glemte» – signert Vetle Lid Larssen, snudde stemningen. Da Myrdal returnerte ble han møtt av 4000 rygger. Byen ligger bare 15 kilometer fra Hamar, og dens suverent største attraksjon er nok flotte Mjøsparken.
Bare et steinkast unna ligger en annen stor attraksjon, Prøysenhuset. Et kulturhus til ære for Alf Prøysen. Vi skal selvsagt besøke begge steder. Og vi skal nyte et minneverdig måltid på fantastiske Bolstad restaurant. Vi drar så til Hamar, og finner oss en plass på bobilparkeringen på Tjuvholmen, før vi rusler rundt i byen, og – ikke minst – tar «Hamars Aker Brygge» Mjøsfronten nærmere i øyesyn. Den femte dagen stanser vi ved Norsk Motorhistorisk Museum, og avrunder fantastiske dager med å ta på tursko og strekke ut på Ilsengstiene, som har vært kåret til Norges beste turrute.