Månafossen & Friluftsgården Mån

Månafossen
Månafossen

Månafossen & Friluftsgården Mån

ParkeringEikeskogen
NivåLett
Tid35-50 minutter til Mån gård
Distanse0,4 km til Månafossen / 1,4 km til Mån gård
Total stigning180 meter
TipsKort og tidvis bratt – bruk skikkelige sko!

«Kortreist og høyreist!» Slik kan man sammenfatte opplevelsen «Månafossen» i Frafjordheiene. For til fossen er det bare 400 meter, og sterk stigning til tross – distansen gjør en spreking på et kvarter.

Og når en vel er fremme, slås man av den voldsomme kraften i fossen med 92 meter fritt fall. Det er som om vannet eksploderer i gedigne mengder ut av berget, før det dundrer ned i avgrunnen!

Eikeskog p-plass

Men det begynner stille. Etter å ha svingt av mot Gilja på Riksvei 45, og kjørt videre mot Frafjord og Frafjorddalen, og så inn på Eikeskogveien, parkeres bybobilen på en særdeles romslig p-plass på Eikeskog.

På vei mot p-plassen på Eikeskog.
Eikeskogveien

Her renner Frafjordelva forbi, her finnes en dugelig og ren utedass, her finnes sitteplasser og bord i skiferstein, her finnes plakater med informasjon. Og her starter altså turen. Og den starter bratt, og fortsetter bratt, til du er fremme med fossen. Heldigvis er her godt tilrettelagt med kjettinger og stiger, og de første meterne går i en lang og flott steintrapp.

Eikeskog p-plass.
P-plass Eikeskog
Dette er første gang vi ser et eget skilt til "Mobildekning".
Dette er første gang vi finner et eget skilt til «Mobildekning»!

Imponerende foss

Ved fossen kan man gå langs skrenten, og finne flere utsiktsplasser. Vær bare forsiktig, for sikring finnes her ikke, og sklir en utfor er alt forbi. En slik tragedie skjedde senest i 2018.

Når vi er der, skinner solen, og lager en vakker regnbue ut fra fossens nedslagspunkt. Og flere ganger slår det oss hvor mektig Månafossen oppleves, selv om den «bare» har om lag halvparten så stort fritt fall som Vøringsfossen.

Friluftsgården Mån

Så er det faktisk slik, at når man står ved fossen, kan man velge å gå videre til Friluftsgården Mån. Noe vi absolutt anbefaler! Det er kun én ekstra kilometer å gå, og det i flatere og enklere terreng enn opp til fossen. Men vær obs på at det er en god del potensielt glatte steiner å ødelegge seg på. Skikkelig fottøy er viktig, selv om turen er kort!

Og apropos: mellom gården og fossen støter vi på to personer som støtter en tredje – en ung jente med sko som ikke er laget for terreng. Hun har ødelagt en fot, og kan ikke gå på det beinet. Et kvarter senere hentes hun med Luftambulansen oppe ved gården.

Vi går videre fra Månafossen mot Friluftsgården Mån.
Vi går videre fra Månafossen mot Friluftsgården Mån.

Den siste biten inn mot gården er lettgått og flott! Selve bygningene er som hentet ut av folkeeventyr! Frafjordelva renner rolig forbi, og vi antar det er trygt å bade her. Tidvis er det servering på Friluftsgården Mån i tursesongen, men når vi er der på en hverdag i juni, er det stengt.

Friluftsgården Mån.
Friluftsgården Mån ligger ved Frafjordelva.
Friluftsgården Mån og Frafjordelva.

Etterpå returnerer vi til Byrkjedalstunet, som ligger rundt et kvarters kjøretur unna parkeringen på Eikeskog. Der runder vi av opplevelsen med en tallerken rømmegrøt og spekemat & flatbrød. Sannelig ingen dårlig dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen