Romsdalseggen

Romsdalseggen

ParkeringBobilparkering i sentrum, buss til Venjedalen.
NivåKrevende
Distanse11,5 km
Tid med pauser7 t 30 min.
Total stigning912 meter
TipsTidvis litt tung, tidvis luftig men alltid fantastisk.

Romsdalseggen består av en rekke fjell og topper; ingen av dem veldig høye (det høyeste fjellet er 1320 meter høyt). Turen regnes av mange som Norges mest spektakulære i sitt slag. For her går du i timevis langs toppene, med en fantastisk utsikt 360 grader rundt. Vi kan jo også nevne at Lonely Planet har kåret ruta til en av verdens vakreste fjellturer!

Vi ankom Åndalsnes i bybobilen, og normalt hadde vi nok stått gratis på bobilparkeringen i sentrum, et steinkast unna busstasjonen (kommer tilbake til den). Nå skulle vi imidlertid møte og sosialisere med en venn som skulle være med og gå turen, så valget falt på Åndalsnes camping ved Rauma, cirka to kilometer fra sentrum. Der hadde vår venn booket en hytte, og vi en bobilplass.

Greit med hund

Å gå Romsdalseggen er en enveistur. Derfor starter turen for de aller fleste med å ta en buss (merket «Romsdalseggen») fra nevnte stasjon i sentrum, like ved Norsk Tindemuseum. Den bruker 15-20 minutter til Venjedalssetra, der turen starter. Den første tiden gikk vi i idyllisk og lett terreng, med svak stigning – hele tiden godt merket. Så la vi skoggrensen bak oss, og fortsatte på nakne berg.

Første del av turen er ren postkort-idyll.
Første del av turen er ren postkort-idyll.

Vi var spesielt spente på hvordan det var å ha med seg hund på denne turen, men det skulle vise seg å gå helt greit. Det var ett sted vi måtte løfte henne opp, og ett sted vi måtte dytte og hjelpe litt til. For øvrig spratt hun lett opp over alt, og klarte seg utmerket selv (det skal nevnes at portiser er spretne og spreke, men hunder flest med litt lengde på bena hadde klart turen tror vi). Vann fra bekker var det nok av under første del, men ta med vann til hund og dere selv i sekken, for etter hvert er det slutt på naturens egne reservoar.

Portisen vår klarte seg fint på turen.
Portisen vår, Alva, klarte seg fint på turen.
Turens kanskje kuleste fotospot. Luftig, men med hjelpemidler. Hunden dytta og løfta vi opp her.
Turens kanskje kuleste «fotospot» – luftig, men med kjekke hjelpemidler. Hunden dytta og løfta vi opp her.

Langstrakt fjellkjede

Romsdalseggen begynner på sett og vis først når du kommer opp, og begynner å vandre langs toppene i retning Åndalsnes, med utsikt til blant annet Rauma, Trollveggen, Romsdalsfjorden og Romsdalshorn. Det går opp og det går ned, med mange spektakulære utsiktspunkt. Mat og kaffe smakte bedre enn noen gang!

Mot slutten av turen kom vi ned der den nye gondolbanen kommer opp. Et prosjekt som har delt Åndalsnes og omegn i to, har vi forstått. «Ingen kommentar», sier vi, som bare er gjester. På plass allerede da vi gikk sommeren 2020, var ellers turistattraksjonen litt lenger nede i fjellet, kalt «Rampestreken». Her tar nesten alle selfies, enten de har gått eggen eller bare tatt turen opp fra Åndalsnes sentrum.

Rampestreken først, deretter ned til Åndalsnes.
Åndalsnes venter, men først en tur ut på Rampestreken.

Lunsj på byen

Etter en dusj og skifte av klær, ble det festmat og vin i bybobilen. Turen måtte gjennomgås, bilder beskues. Humøret var på topp! Dagen etter ruslet vi i et sentrum som ved første øyekast ikke ser særlig spennende ut. Men den som leter skal finne! Vi spiste en veldig god lunsj på kule og koselige Sødahlhuset. Ved siden av oss satt et amerikansk filmcrew som åpenbart jobbet med Tom Cruise og den nye Mission Impossible-filmen. Så først dagen derpå ble det på sett og vis satt et eksotisk punktum for kanskje den fineste fjellturen vi har hatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen