Lom

Verdt et besøk fordi…Lom er et kompakt tettsted med sjarm, relevante butikker, gode parkeringsforhold, campingplasser og spennende turstier.
NettsideLom nasjonalparklandsby

Lom er navnet på kommunen, og brukes også ofte om administrasjonssenteret som vel egentlig heter Fossbergom. Vi bruker uansett «Lom» om dette kompakte tettstedet vi alltid må innom når vi er på farten i Jotunheimen. Særlig Valdresflye bruker vi ofte som base camp for vandring, og selv om det er kortere vei til Beitostølen velger vi alltid langt mer sjarmerende Lom for å få et avbrekk og handle. Enten kjører vi tur- retur og parkerer på p-plassen ved Lom stavkirke, eller – hvis vi vil overnatte – tar inn på sentrumsplasserte Nordal turistsenter, som i nyere tid har etablert et flott bobilområde på campingen.

Så hva er det å finne på i Lom? Mye. Noe mange har forstått, for her er det travelt i sommersesongen, og stedets egen «Sinsenkrysset» er sjelden tom. Her finnes dagligvarehandel og apotek. Her finnes sportsbutikker, som ikke minst selger utstyr relevant for fjellvandring. Her finnes suvenirbutikker og gavebutikker, hotell og turistsenter. Og her ruver selvsagt Loms største attraksjon, vakre Lom stavkirke – en av de eldste og største stavkirkene i Norge. Og åpen hele sommeren! Legg også merke til statuen av forfatteren og læreren Olav Aukrust ved kirken. Sentralt i Lom ligger også Norsk fjellsenter, som er besøkssenter for nasjonalparkene Jotunheimen, Breheimen og Reinheimen.

Et «must» i Lom er å gå på ett av spisestedene det finnes mange av. Vi bestiller ofte pizza eller bakervarer hos Bakeriet i Lom, med inne- og uteplasser, samt sin karakteristiske toalett der stabler med vedkubber hindrer innsyn. Stikk gjerne også innom Smak og kjøp spennende drikkevarer og mat fra lokale produsenter. En Myrt lager, for eksempel, fra Lom bryggeri. Eller en Fjellsider.

Lom preges selvsagt også av den fyrige Prestfossen, som deler tettstedet i to og nødvendiggjør Ulstadbrua. For den som liker spenning er den såkalte Prestfosstraversen en mulighet – en zipline som blant annet går under brua. Ellers er det godt tilrettelagt med stier og veier rundt omkring i sentrum, og det kulturhistoriske er vel ivaretatt. Et godt eksempel på det er trebrua som går over elven Bøvra i sentrum; den er bygget som en såkalt utleggsbru fra 1700-tallet.

Lom har virkelig tilrettelagt godt for turister, inkludert bobilturister. En av de to bensinstasjonene i sentrum har tømmeanlegg for gråvann og toalett. Og parkeringsmulighetene er gode, enten du skal handle eller bare rusle rundt en time eller tre. Trivselsfaktoren er etter vår mening høy. I motsetning til enkelte andre små turiststeder har stedet stil og gjennomtenkte løsninger. Selv rundkjøringen foran kommunehuset har en grønn flekk med sittebenker! Og vil du strekke litt ekstra på bena går det flere turruter i området, med start og mål i Lom sentrum. Vi valgte for vår del å gå Bordvassvegen, og angret ikke på det!

Translate »
Skroll til toppen