Steigen – Prestkona (646 moh)

Steigen er ikke ett sted, men fellesnavnet på ni tettsteder spredt over fastland, halvøyer og øyer.

De fleste med bobil som snakker om Steigen, tenker nok egentlig på Engeløya. Det var dette stedet vi siktet oss inn på, både for å nyte livet i lavlandet og gå Engeløyas to høyeste topper – Prestkona og Trohornet.

Området er Lofotens “ukjente nabo”, men byr på mye av den samme naturen og tilsvarende flotte toppturer.

Man kan spe på vandringene med besøk på lokale spisesteder, gallerier og gårdsbryggeri, samt kjenne på gufset fra andre verdenskrig på krigsmuseet Batteri Dietl. Eller bare rusle en tur på en strand.

Nydelig bobilplass

Vi dro dit i 2019. Tok av fra Tømmerneset, en halvtimes kjøretur fra velkjente Innhavet Bobilparkering. Dukket inn i den åtte kilometer lange Steigentunnelen, og kom ut igjen til flott natur og forseggjorte rasteplasser.

Men først dro vi til Bø Bobilplass, som tilbyr nydelige omgivelser og enkle “fasiliteter” – vi snakker om tilgang til rent vann, samt søppeltønner.

Der fant vi oss en plass med god avstand til andre og kort avstand til sand og sjø.

Derfra er det også bare en fin spasertur til det spennende krigsmuseet Batteri Dietl. Der fikk vi omvisning og et innblikk i hvordan livet var der under krigen, da de enorme “Adolf-kanonene” kunne skyte mannshøye granater over fem mil av gårde.

Et alternativ til bobilplassen er forresten en campingplass på naboøya Røssøy, som har bruforbindelse med Engeløya. Plassen er tilknyttet Steigen Sjøhus, og tilbyr både strøm og servicehus.

Til Prestkona

Dagen etter skal vi gå opp Prestkona. Vi kjører noen kilometer bort til den lokale Joker-butikken, som har en romslig p-plass vis a vis seg.

Derfra er det skiltet og merket til Prestkona. Turen begynner på sti gjennom skog, og deretter tidvis bratt oppover i åpent terreng, med vaktsomt selskap av havørner.

Til slutt “balanserer” vi på en bred egg bort til termostid og postkasse med gjestebok.

Muligens vil noen med sterk høydeskrekk oppleve det litt luftig på toppen, men som bildet under viser snakker vi ikke om “slakk line” her.

En fantastisk fin tur, med høy “wow”-faktor!

En som er dønn enig i det, er Per Vie i vieveier.no. Sjekk reisebrevet Hamarøy og Steigen – reiseglede fra ende til annen!

ParkeringVis a vis Joker-butikken
Distanse5,4 km tur-retur
Tid1 time og 30 minutter opp
Stigning639 meter
TipsRelativt bratt opp, bred egg på toppen.
Translate »