Gårdsbutikker

Steinvik Gårdsutsalg i Trøndelag.
Steinvik Gårdsutsalg i Trøndelag.

Gårdsbutikker

Det finnes hundrevis av gårdsbutikker i Norge, og alt for ofte har vi bare kjørt forbi. Men i de senere år har vi stadig oftere stanset for å handle inn kulinariske godbiter til bobilreisen. Varer vi ikke finner hos Joker eller Kiwi. Varer som koster mer, men smaker bedre.

Mange av disse gårdsbutikkene er med i organisasjoner. Gardsmat og Norsk Bygdeturisme har eksistert i mange år, og ble i 2004 slått sammen til landsdekkende Hanen, som i skrivende stund har 525 medlemsbedrifter. Denne organisasjonen har fått det ærefulle og sikkert også innbringende oppdraget å administrere Statens Vegvesens skilt «Gardsmat/Bygdeturisme».

Du ser det «overalt». Også på riksveg 7 gjennom Sokna, og der ledes du til yrende dyreliv, egg, honning og grønnsaker signert Herfra gårdsmat og kultursenter. Antakeligvis møter du matekspert Erik Røed, som blant mye annet har laget en kokebok med mat som egner seg for båt- og bobilfolk.

Husk bare at det finnes svært mange gårdsbutikker som opererer for seg selv og bruker egne «hjemmesnekrede» skilt. Som for eksempel Steinvik Gårdsutsalg i Skatval (åpningsbildet – like ved en av våre favorittsteder, Steinvikholmen Borg), der vi har vært innom flere ganger.

Herfra har også en liten kafé, der du kan kjøpe kaffe, kanelsnurr og pølser i brød.
Steinvik Gårdsutsalg
Steinvik gårdsutsalg

Et annet sted vi dro innom denne sommeren var Stavsmarken Gård og Pølseutsalg på øya Vega utenfor Helgelandskysten. I motsetning til en del gårdsbutikker med selvbetjeningsløsninger, er den betjent.

Nortrip

Sommeren 2021 dukket også en spennende nyskapning opp. Nortrip følger i hjulsporene til France Passion, danske Pintrip og flere andre tilsvarende organisasjoner som tilbyr gratis overnatting for bobilturister, samt kjøp av mat, drikke og opplevelser.

Vi dro innom én av vertene, som medlemmene i Nortrip kalles. Li-Snadder ligger i Trøndelag, inn mot Lierne nasjonalpark og svenskegrensen. I en selvbetjent gårdsbutikk kjøpte vi einerrøkt villaks, diverse badsturøkte produkter og et par einerrøkte reinhjerter. Måltidet den kvelden er noe av det beste vi har spist!

Men dette er bare noen ytterst få eksempler. Poenget er at det kan betale seg å stanse ved en gårdsbutikk, selvsagt uten at vi kan gå god for kvaliteten på hvert enkelt sted. Vår erfaring så langt er at alt vi har kjøpt har smakt fortreffelig, og noen ganger rett og slett fantastisk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Skroll til toppen